ARCHITECTURE

PROTESTATION CONTRE LES DÉMOLITIONS DE BUCAREST/Protest împotriva demolărilor din București

Creation Category: 


sursa foto:http://arhitectul.wordpress.com/2011/02/19/hala-matache-1/

În ultima perioadă, asistam la o amputare incredibilă a patrimoniului istoric și arhitectural al Bucureștiului, o distrugere fără discernământ, fără precedent.

Cutremurele din 1940 și 1977 nu au fost suficient de convingătoare și nici megalomania regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Bucureștiul este în pericol!

Orașul este devastat de săpături, de demolări, de zone întregi impracticabile, de șantiere costisitoare pe amplasamente si situri care se declasează peste noapte, de către actualii lui reprezentanți.

Totul în plină criză economică și identitară.

„Micul Paris” își pierde din identitatea istorică, din prestigiul său de altădată pe care îl invocăm deseori, prin acțiuni necontrolabile la care asistăm impasibili.

Vă aduc la cunoștință această mobilizare a Societății civile demarată iată, și din Paris.

Președintele de onoare și fondatorul Asociației „Pro Patrimonio France” este renumitul arhitect Șerban Cantacuzino.

Scopul acestei asociații este RESTAURAREA, APĂRAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A PATRIMONIULUI ROMÂNESC.

Scrisoarea de protest anexată este adresată întregii Europe, nu numai reprezentanților oficiali ai Bucureștiului și conducerii României.

Parcajul subteran din Piața Universității între necesitate și nelegalitate

Creation Category: 


Într-o zi de toamnă târzie priveam cu neputință cum erau scoase statuile din Piața Universității pentru a fi amplasate în parcul Izvor. Departe de istorie, într-un oraș din ce în ce mai desfigurat.

Acum câtva timp Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național lansa „Cartea neagră: distrugerea patrimoniului arhitectural și urbanistic din România: [București, 1990 - 2009]” (autori: Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai, Andrei Pippidi).

Oare nu suntem martorii pasivi ale distrugerilor patrimoniului arhitectural și urbanistic, a unor proiecte inutile si constisitoare, a unei administrari deficitare a orasului,  în condițiile în care nu sunt bani pentru consolidarile constructiilor afectate de cutremure si cand mai exista cartiere în București fără canalizare și fără străzi asfaltate?

  
 foto:MN 

 Vă propunem spre analiza câteva aspecte importante privind parcajul din Piața Universității București:

1) Este necesară construirea parcajului subteran din Piața Universității București în contextul crizei actuale? Se știe că la Intercontinental mai există un alt pasaj subteran de ani de zile, ce se întâmplă cu acesta? De ce nu este modernizat, renovat etc.?
2) Cine a aprobat această investiție? Sunt răspunzători în fața legii cei care au aprobat?
3) Care este suma reală la care se ridică această investiție și cine este investitorul? Cu alte cuvinte, cine plătește în plină criză?
4) Au fost descoperite mai multe schelete umane și morminte datând din perioada secolului al XVI-lea pe acest amplasament. Ce măsuri legale s-au luat?

 

  
 foto:MN 

“Conform legislației din România, beneficiarul care dorește să cosntruiască o parcare cu o adâncime de 20 de metri a fost nevoit să apeleze la cercetarea arheologică pentru a se cunoaște care sunt realitățile din teren. Din săpăturile anterioare știam că există aici două biserici: cimitirul și vestigiile de la Sf. Sava. Atunci, conform contractului dintre muzeu și Institutul de Arheologie pe baza unor autorizații. De pe 5 noiembrie arheologii efectează cercetări în această zonă. În funcție de rezultatele care vor fi date Ministerului Culturii se va aproba sau nu proiectul pentru această parcare. Această parcare trebuie să țină cont de acest studiu arheologic”, a declarat Gheorghe Mănucu, șeful secției Arheologie-Muzeul București.

5) Se respectă legislația în România?
Art. 24 alin (1) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare - actualizata 2009  consideră infracțiuni “a) executarea, fără autorizatie de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b”) respectiv “continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii 50 /1991 republicată din “lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la constructii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelasi imobil – teren si/sau constructii, la constructii amplasate în zone de protecție a monumentelor si în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate”.

Care este poziția oficială a Ministerului Culturii?
Dar a Inspectoratului de Stat în Construcții?

Care este opinia oficială a Patriarhiei Române?

Vă redăm comunicatul de presă lansat de curând de OAR semnat de prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc.

"Dezbatere privind proiectul parcajului subteran din Piața Universității

Stimati colegi,

Filiala București a OAR s-a autosesizat în urmă cu două săptămâni in privința nerespectării de către Prointec Romania, proiectantul parcării subterane din Piața Universității, a prevederilor PUZ-ului aprobat pentru această zonă.

In consecință au avut două întâlniri prealabile cu proiectantul la sediul nostru, cu care ocazie s-au solicitat explicații referitoare cu precădere la limitele parcajului precum și la legăturile sale cu solul, respectiv prezența căilor și rampelor de acces, scări și lifturi, asigurarea plantației de aliniament, guri de aerisire, elemente ale proiectului care crează servituți în spațiul public al pieții.

Au participat la acest dialog împreună cu președintele filialei, arh. Mihai Ene, vicepreșdinte al resortului profesional, arh. Dan Marin consultant al PUZ pe această zonă, arh. Stefan Bortnowski, vicepreședinte al OAR, arh. Justin Baroncea, membru al Consiliului Teritorial.
Din partea Prointec Romania au participat arh. Ester Gonzalez-Diez, director general, arh. Adrian Andrei, autor proiect si arh. Margareta Fotache.
La una din întâlniri a participat și arh. Gh. Pătrașcu în calitatea sa de Arhitect Sef al Capitalei.

Explicațiile oferite de către proiectant au invocat strict aspectele economice și tehnice, calitatea soluției arhitectural urbanistice fiind lăsată în plan secund, ca o consecință a soluțiilor propuse în proiect, deși în cursul dialogului s-a constatat ca există si alte rezolvări, alternative, care să nu vicieze amenajarea ariei civice pietonale de la sol.

Neexistând un angajament ferm din partea proiectantului privind disponibilitatea de a respecta PUZ-ul, am considerat oportună o dezbatere publică la nivelul structurilor și organizațiilor implicate în această acțiune de amploare, importantă pentru imaginea centrului capitalei.

La solicitarea conducerii filialei, miercuri 8 nov. a.c. s-a desfășurat la sediul GDS o dezbatere privind proiectul parcajului subteran din Piața Universității.
Au fost invitați reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, Ministerului Culturii, Registrul Urbaniștilor, Organizației Propatrimonia, ONG-urilor, etc. și al proiectantului, compania Prointec Romania.
Motivația principală a acestei întâlniri o constituia nerespectarea prevederilor PUZ-ului de către proiectantul parcajului subteran.
Din partea Primăriei Capitalei a participat dl. Victor Teodor Iovici, viceprimar și Arhitect Sef Gh. Pătrașcu.
După prezentarea de către Filială a celor două documentații, ale PUZ-ului și proiectului parcării subterane, accentuând obligația proiectantului de a nu se abate de la prevederile PUZ-ului aprobat, am solicitat desprinderea proiectului amenajării Pieței de cel al parcării, și organizarea de urgență a unui concurs, deschis tuturor arhitecților.

Intervențiile și luările de poziție ale participanților au fost unanime în sprijinul respectării prevederilor PUZ-ului și de obligare a proiectantulului să-și modifice în consecință soluțiile care îl încalcă.

Atât Viceprimarul cât și arhitectul șef s-au angajat în a lua măsurile de impunere a respectării legislației în domeniu, de protejare a acestui spațiu public reprezentativ și de organizare a concursului de arhitectură pentru Piața Universității, în colaborare cu OAR.

In încheiere am informat autoritățile privind hotărârea filialei de a monitoriza respectarea și aplicarea acestor angajamente."


Nimic despre cimitirul descoperit, nimic despre necesitatea modificării unei investiții inutile.
Un Plan Urbanistic Zonal nerespectat, dar care “bate” Planul Urbanistic General al orașului…

Într-un caz similar la Atena, Grecia,când au fost descoperite oseminte pe amplasament în stația de metrou Sintagma s-a dispus realizarea unui muzeu în incinta acesteia.


Și iată, se organizează un concurs, chiar două?!… Deci nu au fost respectate prevederile autorizatiei? Si nu este nimeni amendat? Nici constructorul si nici proiectantul? O simpla dezbatere eludeaza aplicarea legii?

Surprize, surprize… Concursuri, concursuri…
Timp în care piața Universității va sta în plină iarnă cu gropile mari lăsate la discreția Nepăsării…sau Nelegalității?

Arhitectura, act de cultura, un articol de arh. Georges Subovici

Creation Category: 

Mi-a atras atentia articolul domnului Sorin Ionita cu titlul  Ce naiba fac arhitectii romani? publicat în nr. 846 (26 mai-1 iunie 2006) al revistei 22. Un articol in care, în urma plimbarilor în strainatate, autorul face o critica aspra cladirilor noi si înalte care se ridica în Bucuresti în ultimii ani.

Sunt nascut în Bucuresti, la 7 ani dupa terminarea ultimului razboi mondial, pe Bulevardul Republicii colt cu strada Pictor Luchian, doua denumiri la fel de contradictorii ca si mediul înconjurator în care am copilarit. Tramvaiele din lemn de pe Calea Mosilor, casele cu curte de pe strada Plantelor, pomii fructiferi, reginele noptii, duzii si teii înfloriti ce înmiresmau noptile de vara cu parfumul lor, masinile negre stil Al Capone, cu calandru decupat în jurul aripilor unduitoare si care cu greu mai sufereau reparatii în garajul lui Nea Manole (cel ce amagea ca nemtii au facut asfaltul din pamant batatorit amestecat cu uleiul ars scurs din cutiile de viteza), ghetariile pe roate si centrul de „sticle si borcane cumpar“, vanzatorii de bors, iaurt si braga, toate acestea se deschideau simturilor mele în partea de nord a imobilului în care locuiam.

Paris est tout petit... un articol de Adrian Irvin Rozei

Creation Category: 

Jacques Prevert spunea:

Paris est tout petit
C’est là ça sa vraie grandeur
Tout le monde s’y rencontre…

Și cu toate astea, deși locuiesc de mai bine de 40 ani în acest oraș, deseori mi se întâmplă să descopăr cartiere noi, cel puțin noi pentru mine, tot atât de interesante ca și Parisul turistic văzut și revăzut de milioane de vizitatori în fiecare an. E drept că în general atunci când trăiești într-un cartier sau într-o zonă oarecare a Parisului, oricare ar fi ea, nu ai în principiu niciun motiv de a te duce în altă parte. La Paris fiecare cartier e o lume “per se” în care găsești tot ce vrei. Mai mult, în funcție de gusturile și mijloacele tale, poți alege un cartier snob, cum este al XVI-lea arondisment, boem, cum este Cartierul Latin, “de afaceri” cum e “La Défense” sau magrebin, precum “La Goutte d’or”. Poate de aceea, după mai bine de patru decenii locuind în zona de vest a orașului, îmi rămân atâtea cartiere la celălalt capăt aproape necunoscute. E drept că ani de zile spuneam, mărturisesc cu un oarecare orgoliu colorat de snobism, că mă duceam mai des la Santiago de Chile decât la Bastille! Poate și pentru că, așa cum îl vezi prin ochii turistului grăbit, estul parizian nu pare a prezenta vreun interes artistic sau cultural. Reputate ca fiind cartiere “populare” – eufemism care ascunde lipsa de interes a autorităților conjugată cu mijloacele limitate ale locuitorilor pentru a întreține un patrimoniu altădată sclipitor – aceste zone în general compuse din case mici cu maximum două etaje, au fost abandonate sub pretext de “insalubritate”, în special în anii ‘70 – ‘80, în ghiarele promotorilor imobiliari.

Protectia patrimoniului si pastrarea valorilor culturale in Rosia Montana, un articol de arh. Adrian Bălteanu

Creation Category: 

  Recent,  oficialități  ale statului român au făcut anumite afirmații cu privire la includerea proiectului RMGC în programul de guvernare.

Asociația „Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA) a trimis primului ministru și ministrului culturii o scrisoare deschisă prin care arăta incompatibilitatea între acest proiect și păstrarea valorilor culturale ale zonei, valori apreciate de către ICOMOS (organism al UNESCO).

Scrisoarea poate fi citită pe http://www.simpara.ro/sd_rm.pdf.

Scrisoarea deschisă conține o bogată anexă privind subiectul, pentru prezentul articol am considerat utilă aprofundarea acelor aspecte privind neintervenția din trecutul apropiat a Statului român soldată cu pierderi de patrimoniu, în speranța că pe viitor acest lucru nu se va repeta.

2007. Asociația ARA a depus la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național – Alba (DJCCPCN-Alba) pe 27 septembrie și 9 octombrie 2007 un număr de 50 de cereri de clasare pentru

construcții purtătoare de valoare culturală din comuna Roșia Montana, în unele cazuri se cerea aplicarea procedurii în regim de urgență.

 Machetă RMGC prezentată la Romexpo în 21 august 2006; Foto: Romulus Cristea 
 
Machetă RMGC prezentată la Romexpo în 21 august 2006;
Foto: Romulus Cristea
 

 

Casa Callimachi. Semnal privind starea imobilelor din Str. Batistei nr. 31 si 33, un articol de Romulus Cristea

Creation Category: 

-Datele de mai jos sînt obținute în urma unui studiu minimal-

* Un articol de arh. Adrian Bălteanu

În prezent clădirile din Str. Batiștei nr. 31 și 33 se află în șantier. Posibil același șantier.Pentru clădirea de la

numărul 31 acesta a implicat pierderea unei însemnate părți din tencuiala interioară și exterioară, pentru cealaltă doar a celei interioare.

La fața locului nu există vreun panou de identificare a acestei acțiuni, acesta este necesar conform legii 50/1991 și a Ordinului MLPAT 63/N din 11 august 1998.

Complicitate: Ministerul Culturii reactioneaza dupa zece ani si constata ca demolarile de la Moara Assan au fost ilegale, de Rom

Creation Category: 

Distrugerile la Ansamblul Moara lui Assan au început de mai bine de zece ani și autoritățile  au închis ochii, în ciuda protestelor locuitorilor zonei și a faptului că la poliție și Parchet există înregistrate numeroase plângeri penale.

Abia azi (29 iunie 2009) printr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor, redactat cu greșeli de ortografie și punctuație (impardonabile pentru o instituție  percepută drept etalon),  se sesizează tardiv faptul că un monument emblematic al Capitalei, Moara Assan, este supus sistematic unor acțiuni de distrugere”.

Vesnicia s-a nascut... si pe tarmul Pacificului. Lucian Blaga, sarbatorit in California, un articol de Ileana Costea

Creation Category: 

Primavara aceasta care abia a trecut, perioada cand sunt consemnate datele nasterii si trecerii poetului Lucian Blaga din ciclul terestru, a venit cu o sarbatorire a sa pe taramuri departe de tara, in locuri sensibile ale "spatiului mioritic" reprezentat prin comunitatile de romani de pe mapamond. Caci, asa cum spunea Mircea Eliade, "patria celor din exil este limba lor natala".

Pages

Subscribe to RSS - ARCHITECTURE