Monthly archive

Karsten Lund, prix Gens de Mer 2009

Le Prix Gens de Mer est soutenu par Hurtigruten, la compagnie de l’express côtier norvégien. Il est remis lors du Festival Etonnants Voyageurs de Saint-Malo. Le Prix Gens de Mer est destiné à récompenser l’auteur contemporain d’un livre récent, récit ou roman, étude ou document, ayant un caractère maritime au sens le plus large.

Category: 

Bujor Nedelcovici - «Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987»

Photobucket

Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987
Editura Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc – 2006
95 pagini
ISBN: (10) 973-567-536-6 ; (13) 978-973-567- 536-3
81.75 lei



«Nu se poate trăi la nesfârșit fără a rosti gândul gândit. Nu se poate trăi doar din promisiuni, soluții consolatoare, autoamăgiri comode, adica o indiferență ce își caută mereu liniștea, o pasivitate ce decurge din sentimentul neputinței sau al justificărilor facile de tipul: "se fac și lucruri bune, au ieșit și cărți de valoare". Nu se poate tăcea fără a suporta riscul că timpul să-ți acopere sufletul și condeiul de o tăcere vinovată, sufocată, într-o ființă bântuită de coșmaruri, îndoieli și deznădejdi. Nu se poate trăi cu sentimentul permanent al unei culpe morale: și eu contribui prin resemnarea și pasivitatea mea la răul care se produce, adică distrugerea culturii și a spiritualității românești. Există o limită de acceptare, înțelegere și suportabilitate. Sosește o zi în care trebuie să spui răspicat: Așa nu se mai poate. Vine o clipă a eliberării și a iluminării. Și pentru mine acest prag a fost atins. Nu-mi părăsesc nici patria, nici cultura, nici cărțile, nici casa și nici prietenii. Caut doar un refugiu temporar într-un oraș mare ca o pădure din care o să ies atunci când vitregiile și urgiile vor trece peste acele locuri atât de încercate de-a lungul vremurilor ». Bujor Nedelcovici



În noiembrie 2006, la Colocviul internațional organizat la Paris: «Que faire de l’héritage architectural et urbain des régimes totalitaires? Utilisation et réception des architectures des régimes totalitaires», am descoperit o carte deosebită, în primul rând, prin valoarea sa istoric-documentară «Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987» aparținând scriitorului Bujor Nedelcovici. În același an, «Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987» a fost lansată și la Târgul de carte Gaudeamus de la București. Într-o zi, am regăsit autorul și bineînțeles, cartea.

Pictorul Romeo Niram - singurul străin din Garda Regală a Spaniei

Artistul plastic român Romeo Niram a fost invitat să facă parte din Garda Regală a Spaniei (Reales Tercios), fiind primit cu gradul de locotenent. Colonelul Miguel Angel Galan Segovia a văzut, întâmplător, picturile sale și a rămas impresionat, prezentându-l pe pictor superiorilor săi.

Category: 

"Două milenii de latinitate. Istorie, arheologie, arhitectura între Italia și România"

BUCUREȘTI, 26 Mai 2009 - Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București și Fundația Giulio Magni - România vă invită la conferința cu tema "Două milenii de latinitate. Istorie, arheologie, arhitectura între Italia și România"

Category: 

Povestea unei cărți poștale, de Adrian Irvin ROZEI

Creation Category: 

 

  
  
NU DE MULT am cumpărat o carte poștală…

Eram într’o piață la Paris, unde printre multe tarabe de artizani și meșteșugari care expuneau produsele artei lor, era și masa unui anticar, specializat în stampe și cărți poștale vechi. Cum subiectul acesta mă interesa, am început să caut cu speranța că voi da peste ceva interesant. Nici eu nu știam ce se cheamă… “ceva interesant”.

Și deodată mi-au căzut ochii peste o carte poștală trimisă din București. Era o imagine cunoscută și totuși nouă. Ateneul Român… Ce poate fi mai cunoscut, chiar dacă imaginea data de aproape un secol! Dar în fața arhitecturii de la 1888, care marchează și astăzi inima istorică a orașului, se înălța un monument… o coloană de piatră dominată de vulturul cu crucea în clonț, simbol bine cunoscut al Munteniei.

Nu mai văzusem monumentul acesta, deși aveam deja câteva cărți poștale reprezentând Ateneul de-a lungul a mai bine de un secol de existență.

Cea mai veche imagine reprezenta parcul din fața Ateneului tăiat în plin mijloc de o alee pe care domni imbrăcați în “straie nemțești” și cu pălării de pai păreau cã se feresc de căldura soarelui, deși purtau vestă și haină neagră în plină vară. Era pe la 1900 și imobilul “Jockey Club”-ului și cafeneaua “High Life”, pomenită deseori de Caragiale, mai dominau parcul Ateneului.

Florin Dochia - «Șarpele dezaripat»

Creation Category: 



Photobucket

Editura Princeps Edit Iasi 2008
96 pagini
ISBN 978-606-523.002-6


În anul 2008, scriitorul Florin Dochia a publicat o nouă culegere de poeme «Șarpele dezaripat» la Editura Princeps Edit din Iași.

Florin Dochia este autorul volumelor de versuri: «Geometria singularității» Editura Premier 2003 (Premiul Festivalului Internațional de Poezie «Nichita Stănescu» pentru Opera Prima); «Grădina de hârtie» Editura Premier 2003; «Conserva de fluturi» Editura Premier 2004; «33 – piatră, pasăre, duh» Editura Fundației Culturale Libra 2007 precum și al unui volum de interviuri «Puterea lui don Quijote» Editura Fundației Culturale Libra 2006.

Pages