ARCHITECTURE

Casa Callimachi. Semnal privind starea imobilelor din Str. Batistei nr. 31 si 33, un articol de Romulus Cristea

-Datele de mai jos sînt obținute în urma unui studiu minimal-

* Un articol de arh. Adrian Bălteanu

În prezent clădirile din Str. Batiștei nr. 31 și 33 se află în șantier. Posibil același șantier.Pentru clădirea de la

numărul 31 acesta a implicat pierderea unei însemnate părți din tencuiala interioară și exterioară, pentru cealaltă doar a celei interioare.

La fața locului nu există vreun panou de identificare a acestei acțiuni, acesta este necesar conform legii 50/1991 și a Ordinului MLPAT 63/N din 11 august 1998.

Cădirea din Batiștei nr. 31, Bucuresti; Foto: Adrian Bălteanu  
  


Cea mai veche referire la existența șantierului, cunoscută de mine, a apărut pe yahoogroup-ul București, la 9 noiembrie 2008.

Lipsa panoului m-a determinat ca să adresez o sesizare pe 16 decembrie 2008 către Inspectoratul Teritorial în Construcții București – Ilfov, înregistrată cu 1595 la care nu am primit răspuns.

Drept urmare, am revenit cu sesizarea 1595-2 din 20 ianuarie 2009, care și ea nu primit vreun răspuns. Și în acest moment lipsește panoul privind șantierul/șantierele.

Patrimoniul arhitectonic, în pericol. Ilegalități comise prin ordine emise de ministrul Culturii

            Două ordine ale ministrului Culturii, ambele din 2008, privind clasarea, declasarea și inventarierea monumentelor istorice, în loc să pună capăt dezastrului urbanistic și arhitectural, netezesc calea pentru demolarea clădirilor cu valoare de patrimoniu.

Până la apariția ordinelor ministrului Culturii, deoarece monumentul era definit de lege ca teren aferent plus construcție, dispariția clădirii (distrusă intenționat sau nu, fie abandonată și devenită nerecuperabilă) nu însemna și dispariția problemei sâcâitoare a regimului de protecție, trebuind cel puțin teoretic să se efectueze o descărcare de sarcină arheologică.

Declasarea de urgență este periculoasă și deoarece în formula în vigoare lasă posibilitatea privării de protecție a unor construcții de patrimoniu.

 
Restaurantul Cina
 
  

*

Prezentul articol studiază legalitatea normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice aflate în vigoare și a Ordinelor Ministrului Culturii și Cultelor (OMCC) prin care acestea sunt aprobate. Principala problemă este legată de procedura declasării de urgență, de aceea mai jos acest subiect va fi tratat pe larg.

Un articol de: arh. Adrian Bălteanu.

Foto: arh. Adrian Bălteanu și Romulus Cristea

Monumente istorice luate in lama buldozerelor: Moara lui Assan, demolata ilegal, de Romulus Cristea

Construita in 1853, Moara lui Assan, prima moara cu abur din Romania, se afla in prezent intr-o stare de degradare evidenta. Recentele demolari executate cu mare graba si fara autorizatiile necesare la unele corpuri de cladiri ale ansamblului, dar si distrugerile deliberate provocate unor stalpi si pereti chiar ai morii propriu-zise au transformat intr-o ruina acest monument istoric. Moara lui Assan este clasificata in lista monumentelor istorice la grupa A, adica grupa celor de valoare nationala si universala.

Cu toate ca autoritatile locale, dar si alte institutii ale statului au sesizat ceea ce se petrece la Moara lui Assan, distrugerile au continuat sub diverse forme, folosindu-se metode "consacrate", dar greu de dovedit ca infractiuni. In acest scop, o mare parte din gardul perimetral a fost distrus, cete de recuperatori de materiale de constructii facandu-si de lucru mai ales pe durata noptilor, paznicii prefacandu-se ca nu observa nimic.


Bucuresti - Moara lui Assan, demolata ilegal

"Moara de foc" de la Obor

Avand adresa cadastrala strada Halmeu nr. 25 (fosta Silozului), Moara lui Assan, o cladire impozanta, construita din caramida rosie, se afla inscrisa pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii si Cultelor. Cladirea este vizibila din zona Obor, partial de pe strazile Halmeu, Vaporul lui Assan, Reinvierii, Lizeanu, Banitei, dar si de pe Soseaua Stefan cel Mare.
De-a lungul timpului, moara cu abur de la Obor a fost botezata de locuitorii Bucurestiului sub diverse forme: Moara lui Assan, Moara cu valturi, Moara de foc sau Vaporul lui Assan. Inca de la demararea constructiei, la jumatatea secolului al XIX-lea, cladirea a iesit in evidenta atat datorita dimensiunilor, cat si dotarilor, care pentru acea data erau deosebite. Autoritatile locale de la acea vreme au stopat, pentru o perioada, constructia unui cos a carui inaltime a fost considerata neobisnuit de mare, lucrarile fiind reluate dupa plata de catre proprietari a unei taxe compensatorii. In anul 1906, cladirea morii a fost extinsa, corpului principal fiindu-i atasat un orologiu, devenit pentru locuitorii din zona Colentina-Obor un punct de reper. Moara a fost proprietatea negustorilor George Assan si Ioan Martinovici.

Monumente istorice in pericol: Continuă distrugerile la Moara lui Assan II, de Romulus Cristea

Autoritățile locale au împrejmuit , în sfârșit, cu plăci de beton, amplasamentul Morii lui Assan, din zona Obor-Lizeanu. Au realizat o împrejmuire de mântuială, parțială, după ce în prima jumătate a lunii mai un incendiu devastator, pus în miez de noapte, a distrus una din clădirile ansamblului clasat ca monument de arhitectură. Au făcut-o de ochii lumii, după ce scandalul ajunsese prea mare și autoritățile erau acuzate, pe bună dreptate, de complicitate cu hoții, vandalii și mafioții imobiliari. Rezultatul anchetei Parchetului după incendierea din mai a fost foarte clar: focul a fost pus de o mână criminală fiind identificate mai multe focare inițiale.



În 23 august a.c., ora 18, am mers să fac niște fotografii la moară și am rămas surprins de ce am văzut acolo. În spatele gardului, la clădirea centrală a ansamblului, o echipă formată din 4-5 oameni, coordonați de doi angajați ai firmei de pază, loveau cu baroasele și răngile în pereți și grinzi pentru a recupera fier vechi, dar și pentru a distruge structura de rezistență a imobilelor. Zgomotul loviturilor se auzea în toată zona, și era suficient să te uiți peste gard ca să-i vezi pe vandali distrugând.

Pages

Subscribe to RSS - ARCHITECTURE