SCIENCE-FICTION

Cuckoo Man by Liana Vrajitoru Andreasen and Florin Enescu

Creation Category: 

Liana Vrajitoru Andreasen is originally from Romania and currently lives in McAllen, TX where she is an Associate Professor at South Texas College. She has published stories in Fiction International, The Raven Chronicles, Weave, Thunderdome, The Horror Zine, The Willow Review, Mobius etc. She received two Pushcart nominations for her literary work.

 

Florin Enescu

Student in Psychology, 2nd year, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi, Romania

Student in Physics, MSc program, 1st year, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi, Romania

Master of Arts in Clinical Psychology and Psychotherapy, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi, Romania

Master of Arts in Social Work, University of British Columbia, Canada

Bachelor of  Arts in Social Work, " Alexandru Ioan Cuza " University of Iasi, Romania

Bachelor of Science in Mechanical Engineering, Thermal Machines, "Gheorge. Asachi" Technical University of Iasi, Romania

Sound Waves by Liana Vrajitoru Andresen

Creation Category: 

LIANA VRAJITORU graduated with a PhD in English at the State University of New York in Binghamton and now teaches in the English Department at South Texas College, McAllen, Texas. Her translations of Traian T. Cosovei, Aurel Dumitrascu, Mariana Marin, and Elena Stefoi (all with Adam J. Sorkin) have appeared in Poetry New York, Faultline, Pif Magazine, Kalliope, The Kit-Cat Review, Smartish Pace, Runes, and Frigate.

In Memoriam Dan Merișca

Creation Category: 

 
« Science-fiction - 20 de ani fără Dan Merișca »


 

Photobucket


În această zi de 9 martie, Dan Merișca, șeful cenaclului Quasar din Iași, ar fi împlinit 54 de ani.

Plecarea lui neașteptată și dureroasă spre lumile sale galactice la doar 34 de ani, a îndoliat mișcarea de science fiction de o manieră ireversibilă. Poate că acest mic articol ar trebui intitulat « Science-fiction - 20 de ani fără Dan Merișca », pentru că el nu se dorește decât o comemorare de suflet a celui mai bun organizator, animator și autor sf din România anilor 80.

In Memoriam Ion Hobana (1931-2011)

Creation Category: 


O veste deosebit de tristă mi-a marcat săptămâna trecută: cunoscutul scriitor Ion Hobana, un mare și de neînlocuit prieten din sfera anticipației românești, a murit.

Împlinise în 25 ianuarie 80 de ani și reușisem să-i transmit telefonic ca de obicei, tradiționalele urări de aniversare. Retrospectiv, rememorând ultimele sale cuvinte, îmi dau seama abia acum că au fost mesaje discrete de adio. Nu am știut că este extrem de bolnav și nici că, după acest eveniment, starea sa de sănătate avea să se înrăutățească, ducând spre finalul inevitabil.

Lucrase foarte mult în ultima vreme la o carte importantă, știam, în ciuda maladiei sale incurabile și neajunsurilor provocate de alte evenimente, dar a reușit, se pare, să-și vadă publicată ultima sa carte la Editura Academiei: «Peste o sută și o mie de ani – O istorie a literaturii franceze de imaginație științifică până la 1900».

Goodbye, Miss Terra

Creation Category: 

    1. E o muncă bunicică, nici mai murdară, nici mai grea ca altele, ideală ca să  faci yeni rapid și sigur. De dimineața până seara prospectezi asteroizi, forezi, extragi minereu, vorba vine de dimineață sau de seară, pentru că în Centură lumina curge izbită de bulgări metalici, un șvaițer mușcat de un mucegai alb pufos. Mie-mi place mai mult și mai mult cum roveru’ se lipește de  insulele plutitoare ca un păianjen de apă grațios, după foraj un zvâcnet spre altele, atenție mare să nu deranjăm ordinea solară, un impuls acolo unde nu trebuie și ar începe marele pinball, proiectând meteoriți în toate colțurile sistemului solar, ai putea rade o metropolă pe Terra cu un hectar din ăsta, țintit cu boltă, așa că grijă mare la asteroidare, râdea Kat cu dințișorii violeți, ultima modă în pensiunile de la periferia Centurii. Colierul de hematit plutind în cască, ochișorii bătrâni, și mie mi-e mai aproape ca stelele rânjind prin cerul găurit, mai aproape ca planeta îmbâcsită de pe care evadasem pentru marele pot, ca transpirația de pe frunte când Bab s-a tras înapoi să privească mai bine ceva-ul iridiscent pe care-l ținea de parcă l-ar fi fript prin mănușile polimerate. 

    -         Uatăhelizdet? gâfâie Bab și mă aplec să mă uit și eu.  

    -         De unde l-ai zdrelit, frătuc? țin minte că așa am zis, sunt sigur de asta. 

    -         Era încastrat pe jumăte în piatra silicată. Chiar eu l-am desfăcut din gangă. Roca asta e la fel de veche ca sistemu’ solar. Chestia asta nu are cum să fie aici! Out-of-place-artifact! 

    Kat vine și ea, tropăind pe catalige ca o omidă de Pluton. 

    Bab ne arată artefactu’, apucându-l cu vârful degetelor, de parcă dintr-o clipă-n alta obiectul s-ar putea replica amenințător, schimbat la față într-o dihanie nemiloasă. 

    -         Arată ca un ciocan din „The Wall”, glumesc eu, dar mai sofisticat, cumva ca o statuie tehno. 

    -         Ba ar putea fi un tren de aterizare pentru un robot-cercetaș,  își dă Kat cu părerea. 

    -         Sau o unealtă pierdută de cineva. Uite cum se-mbucă segmenții la capătul ăsta. Înăuntru e un mecanism. Să-l desfacem și mă prind eu la ce servește. Sper să nu-mi rămână șuruburi după montare, râde Bab. 

    -         Și dacă e o bombă. O cursă infernală pentru fraierii ce îndrăznesc să tulbure somnul unei mumii de extraterestru. 

    -         Hi ho… Paranoic ca întotdeauna… râde Kat cu dințișorii pâlpâind. Ai ceva de pierdut? Uite! Răsare Terra… La orizont, orizontul de asteroizi ce vâslesc ca niște balene dormind, se vede o minge albăstruie, de care mai că nu ne pasă la ora asta… 

      

Cronicile Magoniei

Creation Category: 

„În anul porcului de câine al dinastiei Tang de răsărit, pe când zodia fecioarei călărea conjucția gemenilor, semne celeste au aprins răscoale printre supușii Împărăției Magonia: luna Ero suia în fiecare noapte ca un blid de sânge negru, comete treceau cu coada întoarsă, iar perseidele sclipeau ca artificiile, amenințând că vor da foc cerului de hârtie.
    Atunci au început să apară de dincolo de Marele Zid de Întuneric făpturi ciudate, cu pielea rozalie ca râtul de purcel fătat și bot de maimuță sacră, cu deprinderi neobișnuite ce loveau în tradițiile celor zece mii de ceruri, în care locuiesc cei zece mii de străbuni ce se sârguiesc pentru buna rânduială a lumii noastre.
    Eu, Li Bo, întâiul cronicar al Curții, stăpân peste toate armatele de la granița Marelui Zid, am intrat în Orașul Interzis pentru a-mi aduce omagiile neasemuitei Prințese Noeroko, binecuvântat să-i fie originalul din care cu toții ne luăm oglindirea…”

(Arhivele Imperiale ale Magoniei, sulul 14, sutra a patra)

O trilogie critică SF, de GYORFI - DEAK György

Creation Category: 

     Profesorul universitar Cornel Robu a publicat recent, tot la Editura Casa Cartii de Stiinta, un al treilea volum dedicat literaturii SF, intitulat „Scriitori romani de science-fiction”. Seria a debutat in 2004, cu o lucrare teoretica: „O cheie pentru science-fiction”, un volum de dimensiuni monumentale, imsumand 612 pagini tiparite marunt, in care totusi n-a incaput un capitol, „Paradoxurile timpului in science-fiction”, amplificat si tiparit ulterior, in 2006, ca o lucrare de sine statatoare.

 

     Daca in primul volum criticul a creat un model teoretic de identificare si investigare estetica a literaritatii stiintifico-fantasticului, bazandu-se pe conceptul de „sublim”, cea de-a doua carte constituie un studiu de caz a felului cum, pornind de la speculatiile filosofice legate de natura si curgerea timpului, scriitorii au reusit sa creeze naratiuni memorabile, capabile sa starneasca in cititorii unor epoci diferite „senzatia de uimire si miracol” (sens of wonder).

 

     Noua aparitie editoriala ne coboara din inaltimile senine, de unde privirea de corb a exegetului a cuprins dintr-o bucata intregul teritoriu al imaginarului SF si ne readuce cu picioarele pe pamant, intr-un spatiu tumultuos si in continua preschimbare. Si aici, inainte de toate, exploratorul ne prezinta reperele fixe, pornind de la care va efectua cartografierea „noilor harti ale Iadului”: Victor Anestin, Victor Papilian, Mircea Eliade, Mihu Dragomir, Adrian Rogoz, Vladimir Colin, Ovid S. Crohmalniceanu, Victor Kernbach, Horia Arama, Ion Hobana, Leonida Neamtu, Miron Scorobete, Voicu Bugariu, Constantin Cublesan, Gheorghe Sasarman, Mircea Oprita si Florin Manolescu. Ei sunt, in buna masura, cei alesi sa reprezinte „scriitorii”.

 

     Vazut de la o departare de doua (ba chiar trei) decenii, „noul val” al autorilor din anii '80 apare acum ca „trecutul unei iluzii”. Sectiunea dedicata lui Mihail Ionescu, Dan Merisca, Mihail Gramescu, Lucian Ionica, Gheorghe Paun, Alexandru Ungureanu, Leonard Oprea si Cristian Tudor Popescu este constituita, in buna parte, din dosare de presa, compuse din articolele fisate atent de criticul care poate ar fi dorit ca aceste mladite sa repopuleze teritoriul ramas desert prin disparitia inaintasilor. Ca in poezioara cu cei zece negri mititei (sau, la Arghezi, „Zece harapi, zece catei, zece mate”), unii dintre ei au emigrat peste mari si tari, altii au optat pentru o cariera in jurnalistica sau, din nefericire, au pierit in urma unor accidente stupide si s-au transformat in legende ale fandomului, inainte ca truda lor sa „noveloformeze”: sa transplanteze, sa aclimatizeze, sa infloreasca, sa rodeasca si sa ne ofere savoarea unei perceptii literare inovatoare in Canaan-ul mileniului al III-lea.

 

     Durerea cronicarului septuagenar rabufneste, ca in cazul unui bunic cu fiii rapusi si nepotii pervertiti:

 

     „Azi nu se mai scrie science-fiction adevarat, in Romania deloc, iar in lume din ce in ce mai putin; in schimb, din ce in ce mai mult horror si fantasy, din ce in ce mai multa magie si supranatural, feeric si paranormal, violenta si sex, coprolalie si pornografie, mizerabilism si putrefactionism, din ce in ce mai multi vampiri si strigoi, vrajitoare si vrajitori, din ce in ce mai mult Harry Potter s.a.m.d. - tutti frutti puse, insa, la gramada, sub emblema SF, aducatoare in continuare de prestigiu intelectual si de profit comercial.”

 

     Sa nu uitam ca eruditul clujean este un cercetator respectat de colegii occidentali, autorul articolelor referitoare la Romania si scriitorii de la noi, din marea „The Encyclopedia of Science-Fiction”, editata de John Clute si Peter Nicholls (1993). Dupa ce a trudit decenii in sir ca sa fim remarcati ca un tinut fertil pe o harta unde in dreptul Transilvaniei scria „Aici sunt vampiri!” (Unde esti, tu Ardeal, gradina a zanelor?), iata ca realitatea s-a schimbat. Cornel Robu il parafrazeaza pe memorandistul Ioan Ratiu, bunicul celui care i-a dat afara pe mineri din Camera Deputatilor: „Existenta unui gen literar nu se negociaza discursiv ci, mai intai, se afirma prin creatie, prin opere”.

 

     Adevarul e ca, din decembrie '89 incoace, nu stam pe roze in nici un domeniu, cu atat mai putin in cele legate de creatie. Sperantele exprimate in articolele grupate in sectiunea „Secvente ante-decembriste” au fost prea putin implinite. Anii '80 au fost perioada cand autorul a considerat cu optimismul militantului ca science-fictionul reprezinta un vaccin care „ne imunizeaza fata de atrocitatile, de spaimele, de disperarile acestui sfarsit de secol si de mileniu”. Dar iata ca, odata boala declansata, injectia salvatoare nu a ajutat.

 

     Cornel Robu n-a disperat, ci, cu intelepciune, a examinat resursele existente. Ultimul grupaj de articole, „Secvente post-decembriste”, ne prezinta semnele bune ale unei continuitati a normalului: aparitia unui volum de povestiri antologice, precum „Misterul camerei inchise” de Florin Manolescu (Science-fiction „adevarat”), publicarea tripletei novelistice „Constanta 1919” de Liviu Radu (Eterna si pitoreasca Romanie), stabilirea unui punct de referinta prin monumentala „Anticipatie romaneasca” (1994, 2003) de Mircea Oprita.

 

     In interviul acordat lui Octavian Soviany („Tribuna” 12/1992), interlocutorii s-au axat in special pe felul cum s-a nascut antologia „Timpul este umbra noastra”. Atunci, carturarul clujean afirma ca o intreprindere de o asemenea anvergura nu poate fi infirmata prin obiectii si contestari, ci numai printr-o alta antologie, mai buna. Ideal ar fi fost ca ea sa apara in 2001 (nota bene, nu in 2000, cifra rotunda, ci in anul Odiseii Spatiale), dar n-a fost sa fie. Poate ca 2011 (dupa douazeci de ani) va fi un an mai fast. Ori, cine stie? Cum autorii de SF poseda dexteritatea de a opera cu realitatile alternative, de a se juca cu timpul si istoria, s-ar putea ca ea sa ne astepte deja, intr-o zi din parcursul nostru viitor prin Univers.

 

Articolul a aparut in http://www.caietesilvane.ro/indexcs.php?cmd=articol&idart=466

 

     

CERN - Large Hadron Rap, traducere de Györfi-Deák György și Simone Györfi

Creation Category: 

CERN &Large Hadron Rap,

http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM

Rapul hadronilor babani


de Katherine McAlpine (Alpinekat)


Pe sub munte, douăș'șapte kilometri în tunel,
Se rotesc în cerc protonii, în cămașă de oțel,
Din Elveția-n Franța și viceversa înapoi,
Fac din oamenii de știință niște anonimi eroi.

Șasezeci de țări dau banii, două raze se ciocnesc
În inima detectorilor protonii se unesc
Și toată energia zăvorâtă-n plămădeală
Devine masă, scoate particule la iveală.

Și-atunci...

LHCb caută antimateria,
ALICE vede ce face-artileria
CMS și ATLAS stau în așteptare
Noi particule răsar la observare.
Inelul LHC iuțește protonii,
Țăndări fac și-n jeturi apar vechii, noii.

Vedem planete, asteroizi și stele,
O gaură neagră-e-n miezul Căii Lactee,
Dar nimeni nu poate să ne explice clar
Ce le ține-mpreună și cum apar
Energia neagră și gravitația.
Ergo, ce nu se vede e atracția,
Conservarea energiei face legea,
Iar tot ce-i invizibil apare-aicea.

Particulele zboară, în jerbe de scântei pocnesc,
Dar, extrem de ciudat, în sens opus deloc nu pornesc.
Și-atunci exclami: „E o violare-n toată regula.
Dus e echilibrul! De unde să scot particula?
Numai „materia-ntunecată” poate fi-ntr-atât.
Să pândim, la început, universul cum s-a umplut?

Pentru că...

LHCb caută antimateria,
ALICE vede ce face-artileria
CMS și ATLAS stau în așteptare
Noi particule răsar la observare.

Antimateria este un fel de geamăn frate,
Întrucât, dacă sarcina și spinul sunt luate,
Restul sunt la fel, pentru antiparticule ori ba.
Totuși, ce e „anti” niciunde nu se poate păstra,
Pentru că, dacă geamănul normal și-l întâlnește,
Dispar amândoi, materia-n câmp se convertește.

Când energia se transformă toată-n materie,
Cum la LHC se-ntâmplă, deloc nu ne sperie,
Materia și antimateria apar deodat'.
Fizicienii așteaptă cu ochii fixați pe aparat,
Refac un mini Big Bang, e tocmai clipa de-nceput,
Când, în bună parte, antimateria s-a pierdut.
De-aruncăm o privire-mprejur, totu-i material
Anti nu-i nimic, s-a topit, a dispărut în fundal.

Și asta deoarece...

LHCb caută antimateria,
ALICE vede ce face-artileria
CMS și ATLAS stau în așteptare
Noi particule răsar la observare.
Inelul LHC iuțește protonii,
Țăndări fac și-n jeturi apar vechii, noii.

Bosonul Higgs, de care multă lume pomenește,
Acum își află soarta, mașina hotărește.
De există, în față ni se va ivi strălucitor,
iar dacă nu, e un răspuns la fel de mulțumitor:
„Higgs e o himeră! Veniți cu-o altă teorie
Despre masă, căci Modelul Standard e-o nebunie!”

Dară Higgs-ul - n-am zis încă ce anume face
Presupunem că-n particule o masă zace
Că în spațiu se întinde câmpul higgs anume
Să-ncetinească pe unii când pe-ăilalți să fugă-i pune
Drept nainte ca fotonul care nici nu are masă
Și-i mai greu ca top-cuarcul și-are ***-ul cât o casă
Higgs-ul-acesta e-un boson ce poartă-o forță-n sine
Și-n lumea subnucleară stabilește-o ordine

Îl detectează...

LHCb caută antimateria,
ALICE vede ce face-artileria
CMS și ATLAS stau în așteptare
Noi particule răsar la observare.

Cred unii dintre voi că gravitația-i "tare"
Când cazi cu bicicleta intervalul nu-i mare
Până să dai de-asfalt și să strigi "au, mă doare!"
De crezi că forța-i tare, anume, te înșeli
Atracția, vezi bine, mai slabă-i decât crezi
De ce oare, omul de stiință caută azi dovezi
Răspunsu-i oare-n dimensiuni? - noi trăim în trei
Sunt poate altele mai mici să le zărești, de vrei
În ele e cuprinsă atracția, ce pare
Să mai slăbească, privită din mare depărtare.
Și-aceste răsucite dimensiuni strâns se înfășoară
Mici nu știm de ele - viața ne e ușoară
Însă cât gravitonul dacă-ai fi de mărunțel
În aste dimensiuni ai hoinări cu țel.

Și-atunci te vor găsi...

LHCb caută antimateria,
ALICE vede ce face-artileria
CMS și ATLAS stau în așteptare
Noi particule răsar la observare.
Inelul LHC iuțește protonii,
Țăndări fac și-n jeturi apar vechii, noii.

traducere de Györfi-Deák György și Simone Györfi

 

surse:

http://oscilatii.blogspot.com/2008/09/rapul-hadronilor-babani.html

& Cenaclul Wells Timisoara



 

Elegie pentru o epavă cibernetică - Marina Nicolaev și George Ceaușu

Creation Category: 

un text de Marina Nicolaev și George Ceaușu

...anacronic strivit de privirile celorlalți. Plecase însă, li­niștit și senin, nelăsînd nici un semn. Ultimul gest de tandrețe s-a destrămat ca o mătase greoaie.

Marca 42 G+, generația a treia ; Epsilon se numea, spuse ea, întrezărind o vagă speranță.

Cibernofrenul rămase îndelung pe gînduri, ca pentru a-și reîncărca bateriile. Abia atunci ea observă că semnul gurii i se mișca încet, însă nu se auzea nici un sunet. Unicul ochi, din fruntea cibernofrenului, o fixă atent și deveni luminos. Apoi trupul namilei începu să se clatine ca un metronom stri­cat:

Omul are colți de fier, izbucni vocea dură, imperso­nală. Mașina suferă în tăcere.

Nu știți nimic de Epsilon, marca 42 G", generația...

Pages

Subscribe to RSS - SCIENCE-FICTION