Gheorghe I. Brătianu: Un Savant și un Soldat - prezentare de Prof Dr. Ion Toderașcu

Creation Category: 

 

În cadrul serilor culturale romanești organizate de Societatea Viitorul Român (VRS) în California de Sud, la Los Angeles, pe 30 aprilie a vorbit Prof. Dr. Ion Toderașcu, Profesor Emerit, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași despre istoricul și politicianul Gheorghe I. Brătianu: ”Un savant și un Soldat”.

Articol de Anca Adumitroaie, Director Cultural VRS

Postarea articolului, introducere și editarea postării de Ileana Costea, fostă Vice Președintă a VRS, Profesor la California State University, Northridge

Fotografii: Virgil Adumitroaie, Vice-Președinte a VRS, Inginer Jet Propulsion Laboratories si Ileana Costea, Prof. CSUN



Introducere

de Ileana Costea

 

Darul de povestitor pe înțelesul tuturor al istoricului cu un subtil sens de umor Ion Toderașcu, venit pentru scurtă vreme în vizită în California, combinat cu o prezentare bine documentată, cu detalii fascinante a ținut atenția ascultătorilor vie mai bine de o oră. Brătianu a apărut ca o personalitate importantă în istoria românească, cu rol activ în politica vremii și istoria țării și care și-a pierdut viata în inchisoarea de la Sighet, unul din multele victime intelectuale ale comunismului din România. Astfel publicului i s-a atras atentia și asupra acestui Memorial al Durerii de la Sighetu Marmației pe care eu, Ileana Costea, care am l-am vazut acum cațiva ani cu ocazia unei excursii în Maramureș, cred că fiecare dintre români ar trebui sa-l viziteze măcar odată în viață. Seara a fost introdusă de Președinta Societății VRS, Dna Ionela Kloes. În audiență au fost diverși reprezentanți ai comunității românești din Los Angeles, printre care și Catalin Ghenea, Consul General al României din Los Angeles. În a doua parte a serii Dl. Prof. Toderașcu a făcut o prezentare de diapozitive cu imagini din minunatul oraș cu tradiție intelectuală, Iași, ale Universității “Alexandru Ioan Cuza” și poze referitoare la Gheorghe I. Brătianu. De-a lungul anilor de profesorat Ion Toderașcu s-a remarcat prin studii în domeniul istoriei și ca îndrumător a zeci de generații de studenți și doctoranți. Dânsul este unul dintre cei doi sfătuitori ai Cercului de Istorie „Gheorghe I. Brătianu” înființat în octobrie 2003 la inițiativa unor studenți. Ion Toderașcu a a avut un rol important la suținerea ideii de editare a revistei științifice studențești Chronos. Revistă de istorie” al cărui prim numar a aparut în noiembrie-decembrie 2003. Această revistă reprezintă cea de-a doua publicație, în ordinea apariției, a Despăământului Astra "Mihail Kogalniceanu", Iași.

     

                      

 

Punte între trecutul românilor și “Viitorul Român” cu Profesorul Ion Toderașcu

Articol de Anca Adumitroaie

9 mai 2011 

In curtea din Monravia la Ionela Kloes 
 Seara culturala la Societatea Viitorul Roman (VRS), Aprilie 30, 2011, Monravia, California

            O altă fermecătoare seară californiană cea de 30 aprilie 2011; lumina lină a apusului filtrat de frunzele arborilor bătrâni din grădina familiei Kloes oferea, în atmosfera de pace și împăcare post-pascală, unda de taină și nostalgie pe care așteptarea unei infuzii de istorie națională o inducea celor, poate, 50 de participanți... Debuta astfel unul dintre cele mai reușite evenimente culturale organizate de Societatea “Viitorul Român”: întâlnirea cu Profesorul universitar ieșean Ion Toderașcu...

 

Toderascu vorbind despre Gheorghe I. Bratianau 
 Prof. Dr. Ion Toderascu il prezinta pe istoricul si politicianul Gheorghe I. Bratianu

            Președintele “Viitorului Român”, doamna Ionela Kloes, amfitrioana seratei, a rostit un succint cuvânt de bun venit, prezentând apoi oaspeților proaspăt-alesul comitet de conducere al societății. Doamna președinte a salutat în continuare pe Excelența Sa Cătălin Ghenea,  Consulul General al României la Los Angeles, pe Aura Imbarus și Bogdan Marcu, scriitori, precum și pe jovialul actor și scenarist Tudor Petruț, cunoscut și îndrăgit de publicul american și ca “Peggy” din reclama Discover Card. Consulul Ghenea a mulțumit în discursul său Societății pentru constanta preocupare, de-a lungul celor 85 de ani de existență, privind păstrarea și promovarea valorilor culturale românești în lumea californiană.

            Doamna Kloes l-a prezentat apoi oaspeților pe invitatul de onoare, Profesorul universitar Ion Toderașcu, distins reprezentant al lumii academice ieșene, admirat de 46 de promoții de studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie, precum și de cei ai Facultății de  Drept de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Medievist de prestigiu, Ion Toderașcu e autorul a multiple articole și volume de specialitate, premiat de Academia Româna și Profesor Emerit al Universității din Iași.

 

Ionela Kloes introduces Prof. Dr. Ion Toderascu 
 Dna Ionela Kloes, Presedinta VRS il introduce pe istoricul Ion Toderascu din Iasi, Monravia, CA

 

 

 

           

             Orator de o mare finețe și sensibilitate, Profesorul Toderașcu a captat de la început  interesul publicului prin discursul liber, fluid, postura elegantă și timbrul cald al magiștrilor din vremuri de demult. Subiectul prelegerii Domniei Sale, “Gheorghe I. Brătianu, un savant și un soldat”,  readucea în memoria românilor californieni personalitatea unui “mare istoric, un polihistor, un mare patriot, un mucenic al neamului românesc”, în cuvintele vorbitorului. Grădina familiei Kloes devenea astfel un portal descântat, la confluența de trecut românesc și prezent de adopție californiană, în forum-ul “Viitorului Român”, păstrătorul și mesagerul torței românismului în diaspora sudului Californiei.

 

Toderascu present Un Savant si un Soldat

      

 
Cu o vădită admirație pentru omul și savantul “de o înaltă ținută morală” Gheorghe I. Brătianu, conferențiarul Ion Toderascu farmeca audienta cu darul lui de istoric si povestitor
   

             Cu o vădită admirație pentru omul și savantul “de o înaltă ținută morală” Gheorghe I. Brătianu, conferențiarul ne-a prezentat o mare personalitate a științei istorice românești și europene, descendent, la rândul său, al unei ilustre familii, cu un rol decisiv în viața României moderne vreme de un secol. În pleiada Brătienilor se înscriau astfel bunicul său, Ion C. Brătianu, prim-ministru în vremea Războiului de Independență și președinte al Partidului Liberal, urmat de tatal său, Ionel Brătianu, prim-ministrul care decisese intrarea României in Primul Război Mondial alături de Puterile Antantei, considerat “artizanul României Mari”, după recuperarea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei.

            În aula-luminiș, vizitați de vântul de larguri colinare și de raze de crepuscul, redeveneam mai români și mai tineri, studenți-discipoli, urmărind fascinați, cum inspirat avea să scrie apoi Monika Artimescu, “un infinit curs de istorie (…) până la uitarea de sine”. De la “istoria mare”, cu valoare de document, până la “istoria mică”, cu parfum de vremi apuse, Profesorul Toderașcu ne-a condus pe urmele lui Gheorghe Brătianu, “soldatul”, “savantul”, “martirul”, “simbolul”. Astfel, atât in viață cât și în operă, Brătianu a fost prototipul iubitorului de patrie până la dăruirea de sine, acel patriot pe care pare a-l fi descris Horațiu în faimosul vers “Dulce et decorum est pro patria mori”. Memorialul File din cartea războiului descrie experiența sa răscolitoare de voluntar în Primul Război Mondial, Brătianu înrolându-se înainte de a fi împlinit vârsta majoratului. În acea “uriașă simfonie a prăpădului”, tânărul sublocotenent de artilerie învăța profunzimea iubirii de neam, înconjurat fiind de o incredibilă solidaritate umană: “Un popor întreg, de la vlădică până la opincă, lupta pe viață și pe moarte pentru lege și moșie”.

            Sunt momente în istoria națională care marcheaza dureros chiar și în restrospectivă. Cartea neamului nostru de origine ne definește ca indivizi și ne ajută să ne păstrăm această individualitate culturală în lumea concentrică de adopție. Profesorul Toderașcu a evocat astfel, cu evidenta emoție a istoricului, el insuși un mare iubitor de țară, suferința patriotului Brătianu în “anul de durere” 1940, când granițele României au fost încălcate prin “dreptul forței”. Povestea Profesorul că România fusese atunci învinsă “fără să fi luptat”, fiindu-ne răpite, prin dictat, Basarabia și Bucovina de Nord, Ardealul de Nord și Cadrilaterul. Soldatul și patriotul Gheorghe Brătianu a luptat ca ofițer de artilerie și în războiul care a urmat, împotriva bolșevismului, pe care îl numea “dușmanul de căpetenie”. În 1996, Ion Toderașcu a reeditat la Iași culegerea de conferințe și prelegeri Cuvinte către români, publicată inițial la București în 1942 și pe care Gheorghe I. Brătianu o dedicase “ofițerilor și soldaților români, camarazi din doua războaie, în amintirea celor căzuți și în nădejdea viitorului”.

            Amintea la un moment dat în discursul său Profesorul Toderașcu de unul din secretele unei conferințe reușite: presărarea conținutului încărcat de informație și calitate de document cu mirodeniile de culise ale anecdotelor vremii, așa numita “istorie mică”. În stilul său caracteristic de o încântătoare spontaneitate jovială, Profesorul a istorisit un moment amuzant, premergător nașterii lui Gheorghe Brătianu, la palatul lui Cuza de la Ruginoasa. Părinții săi, Maria Moruzi și Ionel Brătianu, nu erau căsătoriți, iar acesta din urmă nu părea a avea vreo propensiune în acea direcție. În consecință, fratele Mariei s-a prezentat la palat cu primarul și polițistul din sat și, cu pistolul la tâmplă, căsătoria s-a înfăptuit “de bună voie și nesilit de nimeni”...

            Întorcându-ne la drumul savantului Brătianu, Profesorul Toderașcu îl descria ca pe una dintre personalitățile marcante ale Europei acelui timp, “polihistor” a cărui operă a fost dedicată în mare parte cauzei naționale, originii și continuității românilor în Dacia, constituirii și unității statelor românești. A fost profesor la Universitățile din Iași și București, fiind primit la Academia Română, ca membru corespondent, în 1928, la propunerea lui Nicolae Iorga, și apoi ca titular în 1942. Brătianu a omagiat în variate ocazii memoria lui Iorga, magistrul său, pe care îl numea “Uriașul”. Asfel, în aprilie 1941 se arăta mahnit “de tăcerea care s-a lăsat în jurul mormântului său proaspăt”.

            Savantul Gheorghe I. Brătianu, după cum amintea oratorul, are un fișier bibliografic impresionant, 282 de titluri, de la antichitate la istoria contemporană, dintre care Origines et formation de l'unité roumaine (1943) și Études byzantines d'histoire économique et sociale (1938) au fost reeditate la Iași de către Ion Toderașcu în 1998 și respectiv 2003.

            Profesorul l-a omagiat apoi pe Gheorghe Brătianu, martirul, “un mucenic al neamului românesc”, în cuvintele vorbitorului. Descendentul unei pleiade de demnitari liberali, patrioți și scriitori de istorie, Brătianu a devenit unul din nenumarații membri ai protipendadei intelectuale românești victimizați de proaspăt-instalatul regim comunist. I s-au retras toate titlurile academice, a fost arestat la domiciliu și apoi întemnițat, fără  proces de condamnare, la închisoarea din Sighet, unde a sfârșit după multă umilință și chin la 27 aprilie 1953.

            Prelegerea universitară de istorie, care ne transpusese pe noi toți, care ascultam vrajiți, într-o reverie a trecutului, se concluziona cu sentimentul purificator al supraviețuirii prin creație. Amintindu-ne de versul horațian “exegi monumentum”, aflăm ca în prezent Gheorghe I. Brătianu isi recâstigase binemeritata poziție în panoplia marilor păstrători ai românismului, prin recunoașterea întregii sale opere științifice și civice. Între timp, apusul aluneca spre înserare, în timp ce mă chinuiau din nou, ca pe noi toți, de ieri și de azi, indignate nelămuriri precum acea întrebare retorică: “unde sunt ticăloșii?” De ce nu și-au primit justa retribuție toți cei care “au fost tăind un brad bătrân”, ucigașii lui Iorga, temnicerii acelei “intelligentsia” române, călăii din 1989, atâtea revoltătoare crime și nedreptăți, atâtea râuri de lacrimi ale istoriei unui neam greu încercat, căruia îi suntem cu toții datori măcar cu alinarea aducerii aminte.

            Domnul Profesor Toderașcu a răspuns apoi întrebărilor adresate de doamna Profesor Ileana Costea, de Mike Bocancea și Bogdan Marcu, discuțiile cordiale prelungindu-se apoi cu însuflețire până la o seara târzie, precedate de mulțumirile pe care doamna Ionela Kloes le-a adresat distinsului conferențiar și de  invitația amfitrionilor de a explora delicioasele minuturi și vinuri californiene.

 

 

  

Audienta la prezentarea Prof. Toderascu 
Printre cele 50 de persoane prezente la seara culturala despre Gheorghe I. Bratianu intalnim pe Dinu Tudor (arhitect), Jerry W. McDaniel (pictor), Ileana Costea(profesor si fost Vice-Presedinte VRS), Anca Adumitroaie si(Director Cultural/Secretar de Presa VRS) si gazda, Ionela Kloes (Presedinta VRS 2011-2013).

          Ambasador al celei mai vechi universități a României, la care Gheorghe Brătianu a predat timp de 17 ani,  domnul Profesor a captivat din nou auditoriul cu o suită de imagini de arhivă ale “Palatului Universitar de la Copou”, astăzi edificiul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Astfel, acompaniat de explicațiile pertinente ale vorbitorului, am urmărit un colaj al unei lumi universitare de odinioară: Academia Mihaileană (1835), localul vechi al Universității, 1860 (fostă casă cantacuzină), biblioteca veche universitară, Gheorghe Brătianu ca tânăr profesor și apoi, tristă alăturare, într-o fotografie a sa în suferință la închisoarea de la Sighet. Au urmat imagini noi ale clădirii de azi a Universității și ale orașului Iași, cu celebra Sală a Pașilor Pierduți, adăpostind picturi ale inegalabilului Sabin Bălașa.

 

 Prezentare de diapozitive
 

 Lume la Seara Bratianu
 Seara culturala la VRS, Los Angeles, Aprilie 2011

Ion Toderascu vrobind cu Catalin Ghenea Consulul General 
 Consulul General al Romaniei, Catalin Ghenea vorbind cu istoricul Ion Toderascu, VRS, Aprilie 2011

 

Familia Toderascu si Adumitroaie la seara Bratianu 
 Familia Toderascu si Adumitroie la seara despre Gheorghe I. Bratianu, VRS, Los Angeles

 

            Virgil Adumitroaie, vice-președintele Societății “Viitorul Român”, spunea la finalul prelegerii Domnului Profesor Toderașcu: “Am devenit mai bogați sufletește și, poate, mai români” după acea autentică lecție de conștiință națională la care avuseserăm privilegiul să asistăm. Am constatat încă o dată, cu prilejul acestui regal de cultură și istorie de la “Viitorul Român”, că identitatea noastră, a celor care ne-am integrat acum unei lumi atât de îndepărtate și diferite spațial și spiritual, e conturată esențial de apartenența la adevărul rădăcinilor, al memoriei colective a începuturilor, un veritabil “antidot la uitare”.

 

Gheorghe L. Bratianu (1898-1953)

     Note de Ion Toderascu

Este descendent al ilustrei familii politice Bratianu, care a avut un rol decisiv in istoria moderna si contemporana a Romaniei. Bunicul sau, Ion C. Bratianu, a fost prim-ministru si a decis intrarea Romaniei in Razboiul de independenta (1877-1878), iar parintele sau, Ion I.C. Bratianu (lonel Bratianu), a fost prim-ministru in vremea Primului Razboi Mondial si a avut un rol decisiv in realizarea Romaniei Mari (1918). sau, cum i-a spus Gh. I. Bratianu, "Romania lui Ferdinand I".

S-a nascut la Ruginoasa, in palatul domnitoralui Alexandru loan Cuza, ca fiu al lui lonel Bratianu si al Mariei Moruzi, fosta nora a Principelui Unirii de la 1859.

A luptat ca voluntar (nu implinise varsta majoratului) in Primul Razboi Mondial, pe linia de rezistenfa din sud, pe Valea Oituzului. unde a si fost ranit. Dupa ce s-a refacut la Spitalul Militar din Iasi, a luptat pe frontul din nordul Moldovei (Falticeni-Suceava). Atmosfera razboiului a fost descrisa in memorialul de front File rupte din cartea razboiului.

Dupa "inaltarea nationala" din 1918, a urmat "anul de urgie si de cumplita umilinta 1940", cand din trupul Romaniei au fost rapite Basarabia, Nordul Bucovinei, Ardealul de Nord si Cadrilaterul. La 22 iunie 1941, Romania a intrat in razboiul din rasarit, impotriva Imperiului Rus al Sovietelor, pentru recuperarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord, razboi in care Bratianu a luptat ca ofiter de artilerie.

Gh. I. Bratianu a fost un mare savant, de talie europeana. Si-a trecut doctoratul in filosofie la Universitatea din Cernauti si doctoratul in istorie la Sorbona.

A fost profesor la Universitatile din lasi si Bucuresti. director al Institutului de Istorie Universala din Bucuresti (unde i-a succedat lui Nicolae lorga), membra corespondent al Academiei Romane (in 1928, la 30 de ani) §i titular (28 mai 1942).

A participat la toate congresele Internationale de istorie si de bizantinologie dintre 1924 si 1948 (la acesta din urma, tinut la Bruxelles, si-a trimis clandestin comunicarea. el fiind in domiciliu fortat la locuinta din Bucuresti).

Are un fisier bibliograflc impresionant (282 de titluri, de la Antichitate la Istoria Contemporana), dintre care mentionam:

Une enigme et un miracle historique: le peuple roumain (1937, edifii noi in 1940,1942, 1988);

Qrigines et formation de 1'unite roumaine (1943. ed. germana 1944; reed, in Ib. rom. 1948, Univ. din

Iasi);

Traditia istorica despre intemeierea statelor romanesti (1945, reed. 1980 si 1992);

Sfatul domnesc si adunarea starilor in Principatele Roniane (finalizata in 1947, ed. in 1977, Evry,

Franfa, si 1995. Bucuresti);

La Mer Noire. Des origines a la conquete ottomane (Munchen, 1969, reed. Bucuresti, 1988);

Etudes byzantines d'histoire economiques et sociale (Paris, 1938; Iasi, 2003);

Cuvinte catre romani (Bucuresti, 1942; Iasi, 1996).

Pentru ca a fost "un Bratianu", a fost izolat, arestat la domiciliu (1947), iar apoi intemnitat la Sighet (1950), unde a si murit in 1953.

A fost un mare istoric, un polihistor, un mare patriot, un mucenic al neamului

romanesc.

 

 

ION TODERASCU

 

     Prof. Univ. Dr., Facultatea de Istorie, Universitatea "Al. I. Ciiza" din Iasi;

     Absolvent al Facultatii de Istorie si Filosofie in 1962;

·         A functional la Universitatea din lasi intre anii 1962-2008, parcurgand toate gradele

universitare, de la preparator la profesor-conducStor de doctorat;

     A profesat disciplinele: "Istoria medievala a romanilor" si "Istoria Bizantului"

     A fost Prorector pentru programe academice intre anii 1992-2000;

·         Membru al Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica in invatamantul Superior (2000-2003), activitate pentra care a primit Diploma de Excelenta a Ministeruliii Educa|iei si

Cercetarii;

     A publicat numeroase studii, articole, carti. editii stiintifice, recenzii, prezentari, note bibliografice si evocari (119 la numar);

·         Premiul "Nicolae Balcescu" al Academiei Romane (1984);

·         "Professor Emeritus" al Universitatii din lasi (2008).

 

Referințe

Postate de Ileana Costea 

Pagini on-line  

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_I._Br%C4%83tianuWikipedia, enciclopedia liberă – pagina Gheorghe I. Brătianu (1898-1953) istoric și om politic român, profesor universitar, membru al Academiei Române, victimă a regimului comunist din România.  

http://www.bookrags.com/wiki/Gheorghe_I._Br%25C4%2583tianuScurtă pagina despre istoricul și politicianul Gheorghe I. Brătianu 

http://www.consulateromania.net/show_events_en_s.php?id=270Anunțul Prezentării Prof. Dr. Ion Toderașcu despre Gheorghe I. Brătianu, Un savant și un Soldat, pe site-ul Consulatului General al României, VRS, Los Angles, California, 2011 

http://www.bookrags.com/wiki/Sighet_prisonIstoria închisorii din Sighetu Marmației cu o lista de deținuti politici  

http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DDC_BN9Nz-3QYoutube despre Memorialul de la Sighet  

http://revistachronos.files.wordpress.com/2009/12/9.pdfInterviu cu Prof. univ. dr. Ion TODERAȘCU, Secția Recenzii si Prezentări, p. 45-48, CHRONOS, Anul II, nr. 1 (2), Iași,

http://revistachronos.wordpress.com/Blogul revistei „Chronos. Revistă de istorie”, Iași România, Universitatea Alexandru Ion Cuza 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_MihalacheIon Mihalache (1882-1963) politician, fondatorul Partidului Țanesc (PȚ) si personalitate importantă în succesorul acestui partid, Partidul National Țaranesc (PNȚ).

http://viitorulroman.com/Site-ul Oficial al Societății Viitorul Român (VRS), California, USA 

http://viitorulroman.com/english/history/Date despre creerea și evoluția Societății Viitorul Român 

www.facebook.com/ViitorulRomanSocietyPagina Facebook a VRS

  

Bibliographie tiparita 

Petre Otu, "Gh. Brătianu și I. Mihalache. Voluntari sau nu în 1941?" ("Gh. Brătianu and I. Mihalache. Volunteers or not in 1941?"), in Magazin Istoric, July 1996 (p. 15-19) 

Victor Frunză, "Istoria stalinismului în România" ("The History of Stalinism in Romania"), Humanitas, Bucharest, 1990 

Arhiva Cercului de Istorie „Gheorghe I. Brătianu”, Proces-verbal nr. 1 / 09.10.2003.
Cercul de Istorie „Gheorghe I. Brătianu” a fost inițiat de Iulian Pruteanu-Isăcescu, fiind fondat în data de 9 octombrie 2003, de un grup de inițiativă format din studenții Mircea-Cristian Ghenghea, Constantin Dumitru, Lucian Sava, Caesar-Vasile Florea, Ciprian Ion Stoian și Adrian Vițalaru (Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)