Ana Blandiana şi Romulus Rusan în turneu în California

Creation Category: 

 

Memorie, nostalgie, poezie, literatură şi istorie cu Ana Blandiana şi Romulus Rusan pe Coasta de Vest a SUA
de Ileana Costea, Iunie 28, 2015

Rezumatul articolului

După participarea la cel mai mare târg de carte de pe continentul american, BookExpo 2015, unde au fost invitați de Institutul Cultural Român din New York, cunoscuții scriitori Ana Blandiana și Romulus Rusan au venit să se întâlnească cu comunitățile românești de pe Coasta de Vest. În California s-au organizat patru evenimente, două conferințe și două recepții private. Ultimul eveniment, gandit ca cel mai festiv, fiind cel de încheiere al turneului, a fost organizat de autoarea acestui articol la reședința ei nou renovată, modern, și transformată în casă-galerie de artă. După o dare de seamă a turneului californian, articolul se încheie cu părerile autoarei despre acești doi oameni talentați și speciali: Prin conceperea și dezvolatrea Memorialui Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet cu toate activitățile afiliate lui, și prin propovăduirea “memorei ca formă de justiție”, Ana Blandiana si Romulus Rusan vor rămâne în istorie ca unii dintre cei mai buni și importanți români din timpurile noastre.

Ana Blandiana şi Romulus Rusan în tandem de activitate literară şi civică

Ana Blandiana şi Romulus Rusan în tandem de 55 de ani (de casatorie, împliniţi recent)


Între 27 mai şi 14 iunie, 2015, foarte cunoscuţii scriitorii din România Ana Blandiana şi Romulus Rusan au fost invitaţi de Institutul Cultural Român din New York (ICRNY) să participe la cel mai mare târg de carte de pe continetul nord American, BookExpo 2015. Cu această ocazie ICRNY-ul a organizat şi prezentarea expoziţiei Memoria că formă de justiţie, despre Memorialul Sighet şi activităţile lui, atât la sediul Institutlui, cât şi în două locuri la Washington, DC: la Biblioteca Congresului SUA şi la Ambasada României sub semnul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane. La Biblioteca Congresului, cei doi scriitori au făcut o importantă donaţie de carte, completând astfel colecţia bibliotecii cu numeroasele publicaţii de-a lungul anilor a Academiei Civice, ceea ce face că acum să existe acolo o baza importantă de cercetare a anticomunismului din România.

 

Apoi, la insistenţele şi cu sprijinul comunităţilor româneşti de pe Coasta de Vest, turneul s-a continuat şi în California. Prin diligenţa Doinei Uricariu, Directorul Institutului, ICR NY-ul a fost susţinătorul întregului turneu al lui Ana Blandiana şi Romulus Rusan atât pe Coasta de Est cât şi pe Coasta de Vest. Pe tot timpul turneului cei doi scriitori din Romaniau fost însoţiţi de Doina Uricariu, şi dansa scriitoare şi editoare. Cei trei au citit din operele lor literare şi şi-au prezentat cărţile dând autografe: Blandiana şi Uricariu au citit din poeziile lor; Rusan din bestsellerul America Ogarului Cenuşiu (1976); Uricariu a vorbit despre rolul şi activităţile ICRNY-ului pentru a face cunoscută cultura românească nu numai la New York ci peste tot în SUA, şi despre cărţile ei recent publicate: Maxilarul Inferior (2010) şi Scara Leilor (2011). Rusan a vorbit despre despre publicaţiile Academiei Civice în colaborare cu Centrul de Studii despre Comunism, al cărui director este. Blandiana şi Rusan au prezentat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, pe care l-au fondat la Sighet, şi expoziţia Memoria că formă de justiţie, inaugurată la Parlamentul European la Bruxelles în 2011, şi instalată în mai 2013 la Bucureşti într-un spaţiu expoziţional permanent la noul sediu ce reprezintă, la scară mică, Memorialul din Sighet. Memorialul creat de Blandiana şi Rusan la crunta puşcărie din Sighet este un muzeu unic, primul şi cel mai complet muzeu al anticomunismului din lume.

Bestseller-ul “America Ogarului Cenuşiu” a dezvaluit multora in Romania o ţară pe care nu o cunoşteau şi la care visau …

Cei doi scriitori veniți din România sunt foarte apreciați și cunoscuți pentru scrierile lor: Blandiana pentru poeziile ei, pe cât de duioase pe atât de puternice prin forța lor de expresie; Rusan pentru bestsellerul America Ogarului Cenușiu. Jurnalul lui Rusan, despre călătoriile celor doi prin SUA în 1973, cu faimosul autocar “Greyhound”, după bursa pe care au avut-o la Universitatea de Stat din Iowa (unde exista un program pentru scriitori), a fost citit cu aviditate în ţară. În această carte era pentru prima dată când se dezvăluia, pe atunci imposibil de îndepărtată America, despre care se ştia atât de puţin după Cortina de Fier şi la care majoritatea românilor visau. Se spune că pentru mulţi cititul acestei cărţi ar fi stat la baza deciziei lor de a părăsi ţara pentru a se stabili în SUA. La toate acestea se mai adaugă şi faima pe care au dobândit-o cei doi scriitori, cuplu-tandem de 55 ani (de căsătorie impliniti recent), prin fondarea, dezvoltarea şi conducrea Muzeului Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, şi un important centru de cercetare pe această temă a istorei contemporane. La Memorial este organizată anual şi o Şcoală de Vară având ca rectori personalităţi importante, specialişti în analiza comunismului, eminenţii istorici, francezul Stephane Courtois (autorul Cărţii Negre a Comunismului) şi englezul, acum profesor la universitatea George Washington din SUA, Dennis Deletant. La Şcoala de Vară de la Sighet sunt aduşi cu burse şi tineri spre a li se edifica şi noilor generaţii adevărul despre comunism.

Aflând că sunt pe continent American, românii de pe Coasta de Vest, din apreciere profundă și nostalgie, și-au dorit să îi aibe pe scriitori aproape. Astfel turneul Blandiana-Rusan s-a extins și în California unde au avut loc patru evenimente. Aceasta nu ar fi fost posibil fără inițiativa și suportul ICR NY-ului, dar fără dedicatul sprijin al comunitătilor românesti care s-au oferit sâ asigure promovarea și coordonarea întîlnirilor cu scriitorii, cazarea oaspeților și deplasările locale, cât și gustările și băuturile la diversele recepții ce au urmat prezentărilor. 

În nord, în zona San-Francisco/Sillicone Valley/Hayward, organizatorii principali au fost, Oana şi Dinu Leonte şi Mircea Gheorghiu, coleg de liceu cu Ana Blandiana; în sud Viitorul Român Society (VRS), Preşedinte Virgil Adumitroaie, şi Prof. Dr. Ileana Costea cu contributia Dr Veterinar Miron Costin şi soţia dansului, Speranţa. Mulţumiri speciale pentru cazare şi transport local se îndreaptă către: sotii Leonte, Gheorghiu, şi Corina şi Dorin Rusu, în nord; şi sotii Costin şi Mary şi Peter Gross, Ileana Costea, şi Jerry W. McDaniel. În nordul şi sudul Californiei evenimentele au fost similare în sensul că în ambele zone s-a ţinut câte o conferinţă într-o sală încăpătoare şi câte o recepţie într-o reşedinţă privată
Pliantele anunţând evenimentele din Calfifornia, au fost create de Ileana Costea, cu design şi grafică de Jerry W, McDaniel şi texte de Ileana Costea şi Virgil Adumitroaie şi pot fi găsite la: www.ic-art-gallery/turneu_californian_ana_blandiana/pliante

Pliantele conţin ilustraţia lui Jerry W. McDaniel la poezia Pe Role de Blandiana, selectată de Dna Costea ca reflectând un aspect tipic contemporan californian: tinerii immersaţi în tehnologie digitală gonind pe patine cu rotile sau “skateboard”- uri. Pentru a-i salva, ne spune poezia, “Dumnezeu învaţă să meargă pe role”. Acest desen este preluat apoi de Dl McDaniel într-una din picturile/ilustraţii în culori pe care cunoscutul pictor le-a făcut cu ocazia acestui turneul al scriitorilor români pentru o broşură cadou-surpriză pentru poeta Ana Blandiana, cu 16 din poeziile volumului tradus în engleză şi recent lansat în Anglia, My Native Land A4/Patria Mea A4 (2014).

PE ROLE

 

Ei trec pe role

Cu căştile bubuind la urechi,

Cu ochii fixaţi pe monitoare,

Fără să observe frunzele care cad,

Păsările care pleacă,

Ei trec pe role

Şi peste ei trec rulând anotimpurile

Vieţilor lor

Şi anii, şi veacurile,

Fără să înţeleagă despre ce este vorba.

Ei trec pe role

Printre umbre ale realităţii

Despre care cred că există                                                                

Şi printre personaje care li se par oameni,

Mecanisme

Create de alte mecanisme

După chipul şi asemănarea acestora,

În timp ce Dumnezeu

Coboară printre ei

Şi învaţă să meargă pe role

Ca să îi poată salva.

 

De Ana Blandiana (Volumul Patria Mea A4)

 

La toate evenimentele din California au fost prezenţi şi soţii Speranţa şi Miron Costin, buni prieteni ai scriitorilor Ana Blandiana şi Rusan. Doctorul Costin a fost cel care a reuşit prin eforturile lui de ani şi ani să adune fonduri pentru Memorialul de la Sighet încă de la începuturile formării acestuia. Dl. Costin a vorbit cu o voce înnecată în lacrimi, explicând cât de multă recunostinţă are pentru românii din comunităţile din California de Sud şi de Nord pentru banii pe care i-au donat pentru Memorialul Victimelor Comunismului şi a Rezistenţei, evidenţând că “S-au strâns bani mulţi aici.”

Toate evenimentele californiene au fost deosebit de reuşite, şi deşi similare, fiecare dintre ele a avut caracteristica lui specială.

Sâmbata 6 iunie, 2015, la Dna Dr. Rădulescu, în Fremont/Sillicone Valley a avut loc o recepţie intimă cu invitaţi importanţi şi reprezentativi din comunitatea românească din nord, la care a participat şi preotul Octavian Mahler.

Dna Oana Leonte (în picioare) introducând prezentarea de la casa Dnei Dr. Felicia Radu-Radulescu, alături de cei trei oaspeți de onoare, scriitorii, de la stânga la dreapta, Doina Uricariu, Ana Blandiana și Romulus Rusan.

Ana Blandiana purtând o rochie-ie, facută special pentru ea de iscusitele brodărese din Cornu, județul Prahova; și Romulus Rusan citind frumosul capitol despre orașul  Francisco din America Ogarului Cenușiu. Recepție la Dna Dr Felicia Radu-Radulescu.

S-au dat multe autografe.

Duminică 7 iunie, 2015, la Hayward scriitorii si participanții la conferință au asistat la slujba de dimineață în mica biserică, adevărată bijuterie prin frumusețea picturilor și al altarului din lemn sculptat, lucrat în țara. Slujba a fost rostită cu căldură și pe înțelesul inimii tuturor de părintele Octavian Mahler. Atmosfera caldă și pioasă cred că a mers la suflet Dnei Ana Blandiana și Dlui Miron Costin, ambii copii de preoți.

Preotul Octavian Mahler, enoriașii și oaspeții in biserica Invierea Domnului,

Hayward/Siliconne Valley, California, Duminică 7 iunie 2015

După slujbă enoriașii și oaspeții apoi au avut ocazia să se cunoască și să vorbească între ei la un picnic în curtea bisericii, cu mâncaruri tradiționale românești, de la care nu au lipsit nici mitieii și berea rece. “Casa Română, Consiliul Parohial al Bisericii Învierea Domnului și preotul” au fost totdeauna mari susținători ai evenimentelor culturale organizate la Hayward”, mi-a spus Dna Oana Leonte.

În timpul prezentării făcute de Ana Blandiana și Romulus Rusan, pe două ecrane de TV, în stânga și dreapta estradei, s-au derulat imagini de deținuți politici din închisoarea Sighet, apărând ca lacrimi mari curgând pe față neamului românesc. “Sigur, cu poeziile Blandienei eram toți familiari și lumea le-a apreciat mult. Ai observat însă cum sala a aplaudat, după fiecare poezie citită de Doina Uricariu?!.”, a spus Dna Leonte.

Larga participare la conferința scriitorilor din la Casa Română, Hayward, CA, 7 iunie, 2015

Un lucru deosebit la evenimentului de la Casa Română a fost încheierea acestuia cu un cântec la ghitară și voce de Dinu Leonte, pe o poezia scrisă de dânsul: Dreptate (ochii plânși vor să te vadă) (din volumul Cristaline și Amorfe, Casă Cărții de Științe, Cluj, 2005). Această poezie a fost recitată de Dl Leonte pe 6 mai de la balconul Facultății de Geografie, (acelasi balcon de la care a tinut discurul ei Ana Blandiana), în timpul extraordinarului si de neuitat fenomen Piața Universității din 1990. Atunci, acolo, din miile de piepturi a izbucnit scandarea inspirată de expresia lui Cioran “Ăsta da golan.”

Dl Dinu Leonte cantând din voce si ghitară versurile poeziei lui Dreptate (ochii plânși vor să te vadă)

Luni, după conferința de la Casa Română, Dna Doina Uricariu, care avea programate câteva întâlniri la universitățile Standford și Berkley, a fost acompaniată de un întreg grup la Arhivele Instituției Hoover (cea mai importantă și sigură arhivă de documente istorice) de pe campusul cunoscutei universități private Stanford. Bună cunoscătoare a arhivelor, căci a lucrat mai mulți ani ca arhivar la Hoover și acum predă la Stanford, tânăra vocata Laura Cosovanu (o altă româncă cu care trebuie să ne mândrim), a prezentat documentele din trei cutii (din cele 1000) de arhivă. În prezent nu mai există un arhivar pentru România, dat fiind lipsa de fonduri care a eliminat pe toți cei ce se ocupau de alte țări. Trist. Ar trebui ca România să aloce o bursă pentru trimiterea unui arhivar. 

Pe campusul Universității Stanford, lângă cladirea Instituției Hoover. (De la stanga la dreapta) Ana Blandiana, Romulus Rusan, Ileana Costea, și Jerry W. McDaniel)

 

Laura Cosovanu, fost arhivar la Instituția Hoover prezentând documente din arhivele României, 8 iunie, 2015

La Stanford, Ana Blandiana și Romulus Rusan, s-au întâlnit cu profesorul Paul R. Gregory, autorul cărții Femei în Gulag: Portretul a 5 vieți deosebite/Women of the Gulag: Portraits of Five Remarkable Lives (Hoover Institution Press, 2013).

Conferința din Pasadena, de sambată 13 iunie, 2015, a fost organizată de Viitorul Român Society (VRS) în frumosul teatru Fran Norris Scoble Performing Arts Center, cu capacitate de 500 de persoane, al Colegiului Westridge. A fost prezent și Consulul General al României la Los Angeles, Dl. Eugen Chivu. Special la acest eveniment a fost eleganța locului și uriașul ecran pe care s-a prezentat filmul despre Memorial și diapozitivele reprezentând expoziția Memoria ca formă de justiție.

 

(Stanga) Anca Adumitroaie, amfitrioana conferinței de la Pasadena. (Dreapta) Anca și Virgil Adumitroaie deschizand evenimentul organizat de VRS. Pe ecran este afișul cu cei doi copii privind prin fereastra unei celule din pușcaria de la Sighet, și textul “Vreți să intelegeți Romania de azi? Vizitați Memorialul de la Sighet. 13 iunie, 2015, Pasadena, CA

Larga audiență de la Conferința din Pasadena și uriașul ecran

Pe 14 iunie, tot sub umbrela IRC NY și în partenariat cu VRS, a avut loc evenimentul de încheiere a turneului, organizat de Dna Costea la reședința dânsei din Encino/Los Angeles în nou renovata casă-galerie-de-artă. Caracterul foarte festiv al evenimentului a fost dat de picturile moderne, viu colorate ale cunoscutului artist visual și grafician newyorkez Jerry W.McDaniel, proiectate pe fundalul pereților și mobilelor albe, cât și imaginile create de acesta, ca ilustrații la poezii de Blandiana, expuse pe suprafețele meselor de sticlă; de cântăreața din voce și la ghitară care i-a întâmpinat pe oaspeți; de filmele documentare care au rulat încontinuu pe cele patru aparate TV din casă. Pentru această ocazie regizorul Andrei Zincă, a creat un video de 11 minute din diverse Youtube-uri, alese de Dna Costea, despre oaspeții scriitori, și cu fragmente din filmul la care lucrează dânsul în prezent după nuvela Proiecte de trecut de Blandiana având ca subiect deportarea forțată în Băragan. (Filmarile în Romania s-au terminat, acum se face editarea.)  Anei Blandiana i-au plăcut secvențele pe care le-a văzut. Peisajele din film sunt într-adevăr spectaculoase, scenele inspiră durerea deportaților, iar jocul actorilor este excepțional. 

 “Recepția de la Dna Costea a fost un adevărat eveniment muti-cultural: literatură, istorie, pictură, muzică și film. Și un eveniment foarte californian ca spirit.” s-a exprimat Ana Blandiana.

Dna Costea, organizatoare de-a lungul anilor a multor evenimente româneşti, amfitrioana evenimetului de la recepția de la casa dânsei din Encino, dând tonul antrenant şi introducandu-i pe scriitori. În dreapta Dl Rusan si Dna Blandiana. Sub geamul mesei rotunde ilustrațiile Dlui McDaniel la poeziile din volumul My Native Land A4 de Blandiana.

http://gathering2105.weebly.com/uploads/1/0/4/9/10492915/2183620.jpg

“Ii avem printre noi pe unii dintre cei mai cunoscuți scriitori

din România”, spune Dna Costea.

 

(De la stânga la dreapta) Miron Costin, Andrei Zincă,

Ileana Costea, Doina Uricariu, și Romulus Rusan. În 

fundal se vede tabloul de dimensiuni mari în formă

de cerc, de Jerry W. McDaniel care a fost pus și pe 

pliantele de anunțare a evenimentului. Pictura în acrilic 

pe pânză reprezintă Secera și ciocanul inversate -

 Comunismul Răsturnat.

 

Evenimentul de la recepția din Encino a fost singurul bilingv din cele patru ce au avut loc in California. Dna Costea a prevăzut traduceri simultane a prezentarilor si a invitat-o pentru coordonarea acestora pe Dna Georgiana Gălățeanu, care de mulți ani predă cu succes limba şi literatura română la UCLA. Dna Costea a rugat-o deasemenea pe Dna Gălățeanu să aducă studenți din clasele dânsei spre a citi poezii in engleză şi a fi interpreți pentru scriitorii oaspeți şi cei 22 de ne-vorbitori de română care au participat la eveniment. Tinerii Arman Abassi, student la psihologie şi Mihai Popescu, student la stiinte politice, ambii printre cei mai buni studenți in clasele de romană ale Dnei Gălăteanu de la UCLA, au citit cu intonație frumoasă patru poezii, două de fiecare poetă, poezii diferite de cele citite de către autoarele lor, spre a oferi publicului vorbitor de română si engleză o mai largă varietate.

Dna profesoară Gălățeanu traducand simultan in

engleză. (De la stanga la dreapta) Doina Uricariu, Georgiana Gălățeanu, şi Romulus Rusan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studenții de la UCLA, Arman Abassi şi Mihai Popescu, pregătindu-se ca citească din poeziile lui Ana Blandiana si Doina Uricaru.

 

Dna. Gălățeanu a fost la înalțime cu modul iscusit si adecvat în care a tradus discursul scriitorilor, când cuvânt cu cuvânt, când în rezumat. Dânsa a facut şi o frumoasă prezentare despre valorea versurilor lui Ana Blandiana, atragând atenția asupra poeziei Vânătoare in care poeta exprimă “crezul poetic”.

Vânătoare

N-am alergat niciodată după cuvinte,
Tot ce-am căutat
Au fost umbrele lor
Lungi, argintii,
Târâte de soare prin iarbă,
Împinse de lună pe mare;
Nu am vânat niciodată
Decât umbrele vorbelor
E o foarte iscusită vânătoare
Învățată de la bătrâni
Care știu
Că din cuvânt
Nimic nu e mai de preț
Decât umbra
Și nu mai au umbră
Cuvintele care și-au vândut sufletul.

 

 

Picture 

Doina Uricariu de vorbă cu Georgiana Gălățeanu

 

Lume multă intr-o casă plină de tablouri de Jerry W. McDaniel

 

Ileana Costea vorbind celor 85 de persoane prezente la recepţia din casa dânsei, recent renovată şi transformată in galerie de artă prezentand lucrarile cunoscutului artist american eterogen Jerry W. McDaniel.

Printre invitații de la recepție au fost diverse persoane deosebite, atât din comunitățile românesti sud californiene, cât și din lumea de business și de artă și cultură, avocați, oameni din domeniul financiar, ingineri, regizori, actori, arhitecți, mulți dintre ei nevorbitori de română și puțin cunoscători în ale României și comunismului din țările Europei de Est. Voi menționa doar câțiva: de la VRS: Adrian Barbu, Vice-Președinte, cu soția, Mihaela, și fiica lor; Anca Adumitroaie (Director Cultural și Secretar de Presă) cu fiica; Ionela Kloes (fostă Președintă) cu soțul ei Victor, Georgeta Bostean (membră în Comitetul Executiv); Alexandra Bellow, fostă soție a scriitorului premiat Nobel, Saul Bellow, verișoară primară cu Ileana Costea, venită din Chicago pentru eveniment; regizorul Andrei Zincă, Ștefania Magidson, fondatoarea și conducătoarea Fundației Blue Heron, Jacob Segal, finaciar losangelean, care a adus mai mulți invitați, americani printre care pe judecătorul Leon Kaplan; Vera Mijojlić Fondatoarea și Președinta Festivalului de filme ale țărilor din sud-estul Europei (SEEFest) care a venit cu două invitate, Jagoda Kaloper și Dominique Katkhouda; mai multe cadre universitare (Domnița Dumitrescu, William Toutant cu soția, Ligia; Ernie și Jean Scheuer; Robert Bassler cu soția, Lynn; Mihaela Florescu cu soțul, Elizabeth Anghel cu soțul Marian; Gabriela Elena Gabriela Capraroiu cu doi invitați francezi, Georgiana Gălățeanu cu cei doi studenți ai ei; Maria Zamfir Bleyeber, profesoară de informatică și pasionată pictoriță; doctorul Horia Opran, cu soția Stela; Helga Lupu, soția unui doctor român plecat de printre noi; arhitecții Ruth și Ricky Megghido, Elena Magiari cu fiica și ginerele ei, Mihaela și Costin Ene, Ilona Scott cu soțul ei Toby și fiica lor Jessica. Mult prea mulți pentru a-i putea enumera pe toți.

Vera Mijojlić, fondatoarea şi directoarea SEEFest şi cunoscuta artistă de film croată, Jagoda Kaloper

 

 

 

 

 

 


La sfarşitul prezentării la rugamintea audienţei, Ana Blandiana a mai citit

două poezii “pour la bonne bouche”.

                               

 “M-a impresionat puternica forţă intelectuală” a celor prezenţi la recepţia Dnei Costea”, s-a exprimat “Leon Kaplan”.

 

http://gathering2105.weebly.com/uploads/1/0/4/9/10492915/1361961.jpg

Ana Blandiana vorbind cu judecatorul Leon Kaplan

Artistul Jerry W. McDaniel şi Ileana Costea, imbracaţi “excentric, dar şic, foarte potrivit picturilor din casa-galerie” (dupa vorbele a două românce din Bucureşti, care au vazut pozele de la recepţie pe Internet, Lidia Lazu si Doina Ţetcu) ,

“După-amiaza de la tine a făcut pe multă lume fericită” i-a spus Dnei Costea Elizabeta Anghel din Riverside, California.

De fapt toate cele 4 întâlniri din California cu acești scriitori au avut o încărcătură excepțional de emoțională. Mulți care au auzit că Ana Blandiana și Romulus Rusan vor veni în California au vibrat la idea de a petrece un moment alături de ei. Oana Leonte spune “simțeai emoția persoanelor din vocea lor când le vorbeau scriitorilor, și defapt emoția se vedea și din expresia feții sau a trupului (body language)”. Au fost multe revederi de mare bucurie și nemărginită nostalgie.

La sfarsitul dupa-amiezei pe terasa. De la stagnga la dreapta: Felicia Morariu, Anca Adumitroaie, Pavel Morariu, Ileana Costea, Gabriela Caproi, Elizabeth si Marian Anghel.


Dupa plecarea mulțimii de musairi, scriitorii, și soții Costin au mai ramas la un pahar de șampanie și vorbe, la amurg, pe terasa casei cu vedere spre uriașul “dormitor” al Los Angeles-ului, San Fernando Valley și Muntii St. Gabriel. (De la st
ânga la dreapta: Alexandra Bellow, Ileana Costea, Speranța Costin, Ana Blandiana, și Doina Uricariu.)

Ana Blandiana și Romulus Rusan vor ramâne în istorie

În ceea ce-i privește pe Ana Blandiana și Romulus Rusan sentimentul și convingerea mea este urmtoarea: sunt talentați, creativi, deștepți, culți, înclinați spre semeni, sunt de o giangașie umană exceptională, n-au picătură de materialism în ei, și sunt printre foarte puținii oameni de calitate care, cu orice risc, s-au aruncat în vâltoare sperând că pot ajuta România. Dar au văzut și au înțeles că oamenii cu adevărat buni nu pot rezista “pătlăgelelor rosii” și “mușcatului de fund” (scuzați-mi expresiile) care nu contenesc când ești în fată în politică și în lumina reflectoarelor. Deci îi înteleg că nu s-au lansat cu adevărat în politica acerbă românească. Sigur, ca poate mulți dintre noi, am un mare regret că n-au făcut-o. Dar eu îmi spun mereu: Asta este explicația pentru care politicienii, ori unde ar fi ei, în orice parte a lumii, și sub orice fel de regim, nu sunt oamenii cei mai distinși, cei mai nobili. Îti trebuie e fire specială, o “piele groasă ca de elefant” și o ambiție personală puternică și oarbă ca să reziști cu adevărat în politică. Și ca oamenii buni și speciali, Ana Blandiana și Romulus Rusan, au ales să se tină mai deoparte, concentrându-se pe proiectul lor, Memorialul de la Sighet și cercetarea și publicațiile despre violență și monstrozitatea comunismului. Cu tot regretul profund pe care îl am pentru faptul că poate ar fi fost util românilor și României să îi aibă pe ei în frunte, în fond proiectul lor este extrem de important pentru tările de est, pentru Europa, cât și pentru întreaga lume; este mai vast și mai necesar decât multe. În perspectiva istoriei sunt sigură că acești doi scriitori vor rămâne, prin conceperea și dezvolatrea Memorialui de la Sighet cu toate activitățile afiliate lui, și prin propovăduirea “memorei că formă de justiție”, ca unii dintre cei mai buni și importanți români din timpurile noastre.

ICR NY-lui și organizatorilor locali ai acestor evenimente din California le revin mulțumiri profunde. Simțământul meu personal este că noi -  eu numărându-mă printre aceștia “cei care nu am mâncat salam de soia”, cei pe care valul sorții ne-a împrăștiat în toate direcțiile lumii, noi, cei pe care cei de acasă, ne consideră adesea, justificat sau nu, “rasfatați ai soartei”, trăind departe de țară, am fost în fond privați de momente isotrice emoționale unice, de experiențe fără egal. Nu putem decât să compensăm cu o admirație fără margini pentru cei care, ca Ana Blandiana și Romulus Rusan, au avut curajul să înfrunte furtunile istoriei și care, după 89, au făcut totul pentru a ține continuu vie “memoria ca formă de justiție”. 

Uniți în visele versurilor și neuitarea trecutului trebuie să râvnim la mai multe întâlniri că acestea, și să îi îndreptăm ICRNY-ului rugămintea aprinsă de a continua să trimeată și în viitor, cât mai des, “fruntea culturii românești” până pe malul Pacificului. 

Dedic acest articol lui Felicia Morariu, ajutorul meu substanțial în “criza” conectării computerelor la aparatele TV și a ultimului moment de pregătire al recepției.

 

 

 

Ileana Costea cu Felicia si Pavel Morariu.

 

© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.

Referinte

https://www.youtube.com/watch?v=JdRwU1sKU1s

Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei, Sighetu Marmaţiei

https://www.youtube.com/watch?v=JdRwU1sKU1s

Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei, Sighetu Marmaţiei

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-9645750-volumul-39-scara-leilor-39-doina-uricariu-lansat-libraria-39-mihail-sadoveanu-39.htm

Volumul 'Scara Leilor', de Doina Uricariu, va fi lansat la Librăria 'Mihail Sadoveanu', de D.S., HotNews.ro - – STIRI NON-STP, Actualitate | Cultură, 2 august 2011.

 

http://www.polirom.ro/catalog/carte/maxilarul-inferior-2-vol--3928/

Maxilarul Inferior (2 vol.) - Memorii, jurnale, corespondenţă, 20 de Ani Polirom, 2010.

 

http://www.cotidianul.ro/poezie-jurnal-si-istorie-cu-scriitorii-ana-blandiana-si-romulus-rusan-264051/

Poezie, jurnal şi istorie cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, iunie 2015

 

www.ic-art-gallery/turneu_californian_ana_blandiana/pliante

Pliantele evenimentelor Ana Blandiana, Romulus Rusan şi Doina Uricariu din California, iunie 2015

 

http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/ana-blandiana-si-romulus-rusan-la-targul-de-carte-bookexpo-america--cum-au-sprijinit-romanii-din-sua-turneul-celor-doi-scriitori-384537

Andra Mitu, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, la târgul de carte BookExpo America. Cum au sprijinit românii din SUA turneul celor doi scriitori - ştire actualizata, Romania Libera online, 4 iulie 2015.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_Blandiana

Ana Blandiana pe Wikipedia (in romana)

 

http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/b/ana-blandiana-8zudttu/

Ana Blandiana cele mai frumoase poezii

 

https://ro-ro.facebook.com/AnaBlandianaPoet

  Ana Blandiana Facebook

 

http://www.revista22.ro/22-plus-nr-329-memoria-ca-forma-de-justitie-expozitie-despre-memorialul-victimelor-comunismului-din-romnia-deschisa-la-parlamentul-european-de-la-bruxelles-12055.html

 

http://www.emaramures.ro/stiri/108493/EXPOZITIE-Memoria-ca-justitie-o-expozitie-care-marcheaza-25-de-ani-de-la-caderea-regimului-comunist-organizata-la-Biblioteca-Judeteana-Petre-Dulfu-din-Baia-Mare-

EXPOZIŢIE - “Memoria ca justiţie”, o expoziţie care marchează 25 de ani de la căderea regimului comunist, organizată la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, eMM.ro – eMaramureş, 16 decembrie 2014

http://m.hotnews.ro/stire/10474931

VIDEO/FOTOGALERIE Victimele comunismului şi ale rezistenţei anticomuniste din Romania, evocate intr-o expoziţie la Bruxelles * Monica Macovei: Este un fel de justiţie simbolică, pentru ca nu am avut o justiţie reală, de Adrian Novac, HotNews – ŞTIRI NON-STP, 20 octombrie 2011

http://www.memorialsighet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1850&Itemid=174&lang=en

Spaţiul Expoziţional permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti, "Memoria ca formă de justiţie". Deschis in mai 2013, str. Jean Louis Calderon nr. 66.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WfJvZgySwTU

Memoria ca formă de justiţie, expoziţie despre Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistentei Anticomuniste din România deschisă la Parlamentul European de la Bruxelles, în suplementul revistei 22, 22 PLUS, nr. 329, 15 noiembrie.2011.

 

http://www.timpul.md/articol/ana-blandiana-si-suferinta-noastra-face-parte-din-patrimoniul-comun-european%E2%80%A6-32758.html

Nadia Tătar, Ana Blandiana: „Şi suferinţa noastră face parte din patrimoniul comun european…”, interivu,

Publicaţia Periodice TIMPUL DE DIMINEAŢĂ, 2 aprilie, 2012

https://ro-ro.facebook.com/pages/Casa-Romana/166366203448342

Face Book - Casa Romana, Hayward, California

http://www.holyresurrectionparish.org/component/content/frontpage/frontpage?start=180

Pagina Oficiala a Parohiei Ortodoxe Romane Invierea Domnului

https://www.youtube.com/watch?v=UQEb3GZ52Yc

Ana Blandiana "Discursuri din Piata Universitatii", 1990

Postat de Viorica Patea, 16 martie, 2014

 

http://www.forbes.com/sites

Blogul lui Paul R. Gregory

 

http://www.hoover.org/profiles/paul-r-gregory

Pagina lui Paul R. Gregory pe situl Hoover Institution

 

www.jerrywmcdanielstudios.com

Situl official al artistului eterogen Jerry W. McDaniel (in engleza)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_McDaniel

Jerry W. McDaniel on Wikipedia (in engleza)

 

www.ic-art-gallery.com/EncinoHouse/homegallery_paintings.pdf

IC ART Gallery – pictures of the home-gallery of Ileana Costea, Encino, CA

 

interiorul_casei_Costea_renovata.jpg

 

http://www.imdb.com/video/wab/vi3212551705/

Tariler la filmul Puzzle de Andrei Zinca